Nyheter från FKG

 • 04 oktober, 2023
 • Från Finlands Silicon Valley – JOT Automation är nya i FKG

 • Ett automationsföretag, startat av en finsk svetsare i slutet av 80-talet. Det anger tonen för en verksamhet med fokus på att saker ska fungera även i praktiken.
  – I dag är vi fler än 300 anställda och har kontor i hela världen, säger Robert Pettersson, key account manager på JOT Automations Stockholmskontor, nya som medlemmar i FKG.

  Företagets nisch är att bygga automationslösningar – allt från vissa ingående funktioner till fullständiga nyckelfärdiga linor. Kunderna finns inom en rad olika branscher. Som konsumentelektronik, life science, förnybar energi och telecom.
  – Historiskt sett har vi haft en nära koppling till elektronikindustrin, bland annat med testutrustning för kretskort, säger Robert Pettersson.
  Även automotive och den framväxande industrin med att tillverka batterier till elbilar är fält som är väl representerade bland kunderna.
  – Om vi tar batteritillverkningen som exempel så kan vi leverera allt från automatiserade monteringslinor som bygger ihop batterierna, till testutrustning som granskar kvaliteten på de ingående modulerna. Både batteriindustrin och lösningar för elbilstillverkning är i dag starkt i fokus för oss, säger Robert Pettersson.
  Det är en anledning till att de nu även gått med i FKG.
  – Vi har flera pågående projekt i Sverige. Sedan är det så klart också ett bra forum för att bygga nätverk.
  FKG:s event Stora Leverantörsdagen är på gång, är du på plats?
  – Absolut. Jag fick också höra från en finsk kollega att jag absolut inte får missa mingelvällen dagen före. Så jag kommer i god tid.
  Enligt Robert Pettersson har den förändrade synen på försörjningskedjor gynnat JOT Automation på den nordiska marknaden. Många företag som förr köpte sin utrustning i Asien tänkte om när det blev problem under pandemin.
  – I dag vill de ha sina leverantörer närmare.
  På tal om att JOT Automation föddes ute på verkstadsgolvet – Robert Pettersson har själv en ganska hands-on bakgrund.
  – Jag jobbade som tekniker i runt 20 år innan jag gick över till säljsidan, säger han.
  Kontoret han nu förestår i Stockholm öppnade i våras och täcker även in de övriga nordiska länderna. Annars ligger JOT Automations huvudkontor i Uleåborg i Finland.
  – Man kan säga att det är Finlands motsvarighet till Kista, deras Silicon Valley. Där pågår det mesta av vår tekniska utveckling, medan den mekaniska designen tar form i Tallinn.
  Kommer ni även att satsa på att ha egna tekniker i Sverige?
  – På några års sikt räknar jag med att ha det. En lina måste fungera 24 timmar om dygnet, och även om många har egna staber och klarar sig själva vill ha tekniker på plats.

  Fakta: JOT Automation
  Företaget finns representerat med säljkontor i en rad olika länder, bland andra USA, Brasilien. Kina, Indien och ett flertal europeiska stater. Företaget har drygt 300 anställda och omsätter 70 miljoner euro per år. Huvudkontoret ligger i Uleåborg i Finland.