Nyheter från FKG

 • 14 september, 2022
 • Framtiden ljusnar för Nevs

 • Competitive in a changing world är temat för Stora Leverantörsdagen 2022 som till stor del kommer att spegla skiftet mot hållbara mobilitets- och transportlösningar.

  Stefan Tilk, vd på Nevs medverkar och berättar om de senaste årens skakiga resa med den kinesiska fastighetsjätten Evergrande som ägare men också hur framtiden ser ut tillsammans med nya partnern Oxbotica.

  – Förhoppningen är även att stänga affären med nya ägare till Nevs under hösten.

  Under Stora Leverantörsdagen 2020 berättade Stefan Tilk om de nya ägarna Evergrande och vilka möjligheter och utmaningar det innebar för Nevs.

  – De gick in med nytt kapital och vi hade stora förhoppningar men jag förstod sedan ganska snabbt att det inte var hållbart. Deras största fokus var att få fram 17 nya bilmodeller i Kina men redan sommaren 2021 var pengarna slut.

  Stefan Tilk kommer att prata om vilka insikter och lärdomar man gjort samt hur man med facit i hand kunde hanterat situationen annorlunda.

  Hösten 2021 låg fokus på att hitta nya finansiärer och få fram nya medel vilket var svårt med Evergrande som ägare.

  – I maj i år blev det klart att vi fick rätt att sälja Nevs till 100 procent och avtal skrevs på vilket har gjort det enklare att gå vidare. I nuläget har vi flera intressanta anbud och jag tror på ett avslut under hösten, säger Stefan Tilk.

  I maj blev det också klart att Nevs tecknat ett långsiktigt strategiskt partnerskap med Oxbotica, som är en global ledare inom mjukvara för autonoma fordon.

  Syftet är att tillsammans utveckla en flotta av självkörande, helt elektriska fordon genom att integrera sitt autonoma system Oxbotica Driver med NEVS fordon Sango i PONS-projektet.

  – Vi har fortsatt fokus på att ta fram bilen och vi har en ny plattform för serietillverkning klar. Partnerskapet med Oxbotica ger en helhet och gör vår mobilitetslösning komplett genom att vi säkerställer en fungerande mjukvarustack som agerar “förare”.

  Tillsammans kan företagen nu utveckla en säkrare, mer hållbar och tillgänglig persontransportlösning för stadsmiljöer. En första flotta kommer att sättas in på geo-stängslade allmänna vägar 18 månader efter att affären är klar med nya ägare, följt av flera projekt i Europa 2024. Från 2025 och framåt kommer lösningen att skalas över hela världen

  – Under hösten kommer vi att säkerställa att vi har ett grundkapital på 1,5 miljarder svenska kronor över 18 månader, vilket krävs för att vi ska kunna köpa in material och börja tillverka de 60 första, vilka ska rulla på vägarna i tre europeiska städer varav minst en i Sverige, säger Stefan Tilk.

  Samtidigt fortgår även samarbetet med Koenigsegg och andra kundföretag i form av utveckling av test/lab-verksamhet i Trollhättan.

  – Vi har ett bra samarbete med Business Sweden och andra bolag för att öka aktiviteten med ett innovationscentrum i Trollhättan.