Nyheter från FKG

 • Flagrant av Volvo Cars

 • Volvo Cars leverantörer får vänta på betalning.

  Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska fordonsindustrin och inte minst mot underleverantörerna. Nu kommer nästa smäll – Volvo Cars meddelar att de kommer vänta ytterligare 30 dagar med att betala sina fakturor till en grupp större tjänsteleverantörer. Detta med anledning av att de vill ha en fortsatt god likviditet.

  I dagens GP intervju med FKGs VD Fredrik Sidahl: “Det är en väldigt ansträngd situation. Om den blir långvarig och krisen fortsätter under tredje och fjärde kvartalet så räknar vi med ett varsel på 10 000-15 000 arbetstillfällen i leverantörsledet” säger han och fortsätter: “Ingen gillar att vänta på betalning. Om du går in i en ICA affär och hämtar din matkasse men säger att du inte kommer att betala den förrän om 3 månader så blir du inte populär”.*

  FKG arbetade hårt med att få till en Code of Conduct tillsammans med Clepa och Acea (Europa) och som blev påskriven för en månad sedan. Denna gällde hela den europeiska fordonsindustrin, en strategi framtagen för att alla skulle kunna ta sig ur denna kris tillsammans, genom att samarbeta och stötta varandra.

  ”Det är väldigt, väldigt trist att Volvo Cars redan efter en månad bryter en gemensam överenskommelse med att förlänga betaltiderna för en grupp tjänsteföretag – bedrövligt, särskilt med tanke på att alla har det svårt med den likvida situationen” säger Fredrik.

  Du hittar fordonsindustrins gemensamma Code of Conduct HÄR.

   

  *Citaten är tagna från Göteborgs Posten 2020-06-04 där Fredrik Sidahl intervjuas om Volvo Cars förlängda betaltider.