Nyheter från FKG

 • 17 februari, 2021
 • FKG:s webbinarier lyser upp i covidmörkret

 • 2020 var inte bara året C, som i covid. Det var även året B som i Brexit – alltså året då britterna steg för steg backade ut ur EU. Ämnet var ett av många som FKG passade på att ta upp i ett webbinarium – mötesformen som fick sitt stora genombrott under 2020.

  Att sitta på kammaren och lyssna på en föreläsning … nej, det är inget som direkt får pulsen att stiga. Eller fick kanske vi hellre ska säga. För när alternativet att träffas fysiskt plötsligt blev något vi gjorde med hälsan som insats – då kunde det senaste decenniets satsningar på mer substantiell kapacitet i bredbandsnäten fira nya triumfer i form av en bra infrastruktur för videomöten.

  Och även om nackdelen med att inte kunna träffas fysiskt inte går att komma ifrån finns det andra fördelar med videomöten. Som att det går att delta från vilken uppkopplad plats som helst i världen.

  En av dem som dragit nytta av det här är Cecilia Karlström, inköpare på Fuji Autotech. Hon deltog i FKG:s seminarium om Brexit i höstas. Ämnet var högintressant för henne.

  – Ja, även om vi inte har några direkta leveranser till Storbritannien så köper vi varor därifrån, säger hon.

  Bolaget tillverkar styrmekanismer till de stora lastbilstillverkarna i Europa och hon säger att de för säkerhets skull lade en del buffertbeställningar före jul.

  – Ifall det skulle bli något övergångskrångel direkt efter utträdet. Sedan gjorde jag en ny beställning i början av februari, efter utträdet.

  Hur gick det då?

  – Bra. Det funkade faktiskt utan något speciellt strul.

  Men ni var lite oroliga?

  – Inte jätteoroliga, men vi höll koll. Det var därför jag deltog i webbinariet.

  Tyckte du att det var bra?

  – Ja, det var det. Över huvud taget ett jättebra forum för att få kunskaper nu när man ska vara på distans

  Hur går det för er annars?

  – Efter semestrarna satte allt fart igen. Sedan har det rullat på.

  En annan som deltog i webbinariet om Brexit var Tom Edstav, säljansvarig för Norden och Baltikum på Protolabs. Företaget tillverkar formsprutade, 3D-printade och CNC-tillverkade delar till fordonsindustrin.

  – Frågan är jätteviktig för oss, säger han.

  – Vi har en stor del av vår produktion i Storbritannien, så inför utträdet i januari snokade jag reda på allt jag kunde.

  Hur var webbinariet?

  – Det var bra och lagom långt, och med kunniga människor. I början var det en jättebra resumé och en analys kring hur det egentligen har gått, vad britterna trodde och vad de fick.

  Brukar du delta i webbinarier?

  – Ja, om jag ser att det kan ge något för affärerna.

  Funkar det att både lyssna och ställa frågor?

  – Inte om det är 200 personer. Men i det här fallet var vi ett 20-tal, så det gick utan problem.

  Tiderna är lite tuffa – hur går det för er?

  – Alla våra marknader går ganska bra. Det mesta är faktiskt över förväntan med tanke på året som gick.

   

  Foto: Start Up Stock Photo, Pexels.