Nyheter från FKG

 • 15 mars, 2023
 • FKG:s roadtrip: Stora investeringar för Strömsholmen

 • Under den roadtrip FKG gjorde nyligen fick ett antal företag i södra Sverige påhälsning. Ett av dem var Strömsholmen i Tranås.
  – Ett intressant besök och en bra presentation på plats hos oss. Vi fick bland annat ingångar till olika trender inom automotive, säger vd:n Jan Tingvall.

  Strömsholmens verksamhet är starkt sammankopplad med fordonsindustrin. En av deras huvudnischer är gashydrauliska system under varumärket Kaller. Produkterna används bland annat i de pressverktyg som branschens OEM:er och deras underleverantörer använder.
  Bolaget har anor sedan slutet av 1800-talet, men ägs i dag av den amerikanska koncernen Barnes Industrial Technology.

  Lågkonjunktur och krigsår
  Strömsholmen är ett företag som det går bra för.
  – Ja, vi gör ett hyggligt resultat även om vi inte riktigt lever upp till ägarnas förväntningar. 95 procent av vår tillverkning går på export och förtjänsterna har gått ner något nu när det är både lågkonjunktur och krigsår, säger Jan Tingvall.
  I slutet av februari fick företaget besök av FKG:s Peter Bryntesson och Gabriella Virdarson, under den roadtrip organisationen genomförde för att träffa olika företag.
  – De var här några timmar en förmiddag och talade om trender inom automotive på medellång sikt. Givande? Ja, absolut. Det var mycket intressanta frågeställningar. Bland annat om den gröna omställningen och hur man resonerar inom fordonsindustrin. Det är nyttigt att få direkt information från en organisation som jobbar så tajt med fordonsbranschen, säger Jan Tingvall.

  Stora investeringar
  För tillfället befinner Strömsholmen sig i ett skede av stora investeringar. De har precis beställt en ny automatiserad ytbehandlingsanläggning som kommer att ersätta två manuellt laddade maskiner. För att få plats med den nya utrustningen behöver de bygga ut lokalerna med några hundra kvadratmeter.
  – Sammanlagt blir det en investering på 50 miljoner. Dessutom har vi beställt två automatiserade celler för skärande bearbetning för 15 miljoner.
  Förutom på resultatet, hur märker in av lågkonjunkturen?
  – Redan under pandemiåren såg vi att antalet nya bilprojekt blev färre. Eftersom Kina är en stor marknad för oss har deras covidpolicy även påverkat oss på olika sätt, beroende på hur de agerat.
  Vilka effekter har råmaterialbristen haft?
  – Halvledarbristen har mest påverkat oss indirekt, eftersom den påverkar våra kunder. Själva köper vi in en del stål, och där blev det en negativ effekt när kriget i Ukraina startade.
  För att mycket av materialet kommer därifrån?
  – Ja, och när de inte kunde leverera blev det stålbrist. Stålet blev både dyrare och svårare att få tag på och tidvis stod vi utan en del dimensioner. Men nu har det stabiliserats … peppar, peppar.
  Har den gröna omställningen inneburit några förändringar?
  – Elektrifieringen av bilflottan gör att man i högre utsträckning tillverkar i höghållfast stål, för att det ger lättare bilar. Det innebär mer varmformning, vilket även påverkar våra produkter. Batteritillverkningen innebär också förändringar.
  Hur då?
  – Nya krav har dykt upp. Exempelvis kräver tillverkningen av battericellerna att våra produkter klarar högre frekvenser och längre slaglängder.

  Fakta: Strömsholmen
  Företaget, med säte i Tranås, är ett dotterbolag inom den amerikanska industrikoncernen Barnes Industrial Technology. Strömsholmen producerar  gasfjädringar och gashydrauliska system och all tillverkning sker i Tranås. Förutom det har de anläggningar för teknisk service, lager och försäljning i Japan, Korea, Kina, Indien, Mexiko USA och England. Bolaget har cirka 350 anställda och omsätter runt en miljard. Företagsnamnet kommer från att företaget, när det grundades 1876, fick en strategisk placering på Strömsholmen i vattendraget Svartån som rinner genom Tranås.