Nyheter från FKG

 • FKG till München: Egen samlingsmonter på IAA Mobility

 • Anrika IAA-mässan laddar upp för en återkomst i höst (6–12 september). Det är en comeback i ny skepnad och FKG planerar att vara på plats med en samlingsmonter.
  – Den som är intresserad av att vara med ska höra av sig till oss omgående, säger Lina Galow, som projektleder montern åt FKG.

  Det var efter IAA Cars 2019 som arrangören – branschorganisationen VDA (Verband der Automobilindustrie) – bestämde sig för att göra ett omtag.
  – IAA Cars behövde transformeras på samma sätt som resten av branschen. Från bilar till mobilitet och från mässa till plattform, säger Lina Galow.

  Lina Galow

  Det nya konceptet kallas för IAA Mobility och hålls i München. Inspirationen kommer från CES-mässan i Las Vegas och urbanisering, hållbarhet och digitalisering är några av de områden som mässan kommer att ta sig an i år.
  – Det blir även en betydligt bredare uppställning av aktörer än tidigare, säger Lina Galow.

  Personfordon med ett till fyra hjul är dock fortsatt i centrum, men med ett stort fokus på områden som digitala tjänster, den fria mobiliteten, mjukvara och laddinfrastruktur. Även FKG satsar på att vara på plats med en samlingsmonter i höst, tillsammans med bland andra Business Region Göteborg. Tanken är att visa upp att Sverige ligger i framkant med teknik och lösningar för framtidens mobilitet. Enligt Lina Galow blir IAA Mobility högintressant för den som vill vara med och knyta kontakter när fordonsindustrin gör en kickstart. Hon uppmanar alla som är intresserade av att vara med i montern att  ta kontakt med på FKG.
  – Och gör det i så fall gärna snart, säger hon.

  Men med tanke på pandemin … hur säkert är det att det går att ha en fysisk mässa i höst?
  – Det är en rimlig fråga. Men VDA har precis gått ut med att de känner sig säkra på att eventet går att köra fysiskt, med åtgärder kring hygien och säkerhet såklart.

  Vad säger de tyska pandemilagarna?
  – Förra hösten fick mässor i Tyskland undantag jämfört med andra folksamlingar, så de har viss rutin kring att arrangera mässor med så kallade hygienkoncept. Det blir en hybrid mellan fysisk mässa och digitala upplevelser.

  Hur är intresset för att delta?
  – Den fullständiga utställarlistan* släpps inte förrän i sommar, men i dagsläget har runt 300 företag anmält sig. Enligt VDA är det många tyska företag bland dem, och en stark utveckling inom bike-segmentet.

  Fakta: Aktiviteter inne i stadskärnan
  IAA Mobility kommer att ha två delar. Dels en business-to-business-inriktad mässa och konferens på Messe München, kallad The Summit. Dels konsumentinriktade aktiviteter som ska ta plats i centrala München – ett koncept kallat Open Space. Transportsträckan mellan aktiviteterna, the Blue Lane, ska också användas som testbana.

  Fakta: Startade på 1800-talet
  IAA har mer än 100-åriga anor. Det första arrangemanget var redan 1897. 1991 delades den upp i IAA Cars i Frankfurt, ojämna år, och IAA Commercial Vehicles i Hannover, jämna år. Efter 2019-års mässa aviserade VDA att de ville förnya IAA Cars och flytta det till en ny, permanent plats. Ett tävlingsförfarande inleddes där olika städer fick presentera sina förslag. De som gick till final var Berlin, Hamburg och München, och i mars 2020 blev det klart att München stod som vinnare. Det årets mässa ställdes dock in på grund av coronapandemin. VDA, Verband der Automobilindustrie, som arrangerar mässorna företräder både OEM- och leverantörsledet.

  * Fotnot: Här är ett urval av de utställare som anmält sig hittills:
  ADAC, Audi, Bergamont, BMW/Mini, BorgWarner, Bosch, Brose, Continental, Daimler/Smart, Denso, EDAG, ElringKlinger, Faurecia, Fazua, Fisker, Ford, Hella, Hyundai, IBM, Internetstores, Kirchhoff, Leap Motor, Magna, Mahle, Michelin, Mobileye, Mubea, MyStromer, NIO, Pexco / Pierer Mobility AG (=Husqvarna, GasGas och R-Raymon), Polestar, Porsche, Renault, Riese & Müller, Rose, SAIC, Schaeffler, Scott, Seat/Cupra, Share Now, Siemens, Skoda, Specialized, Trasco, VW,Webasto, WEY (Great Wall), XPENG, ZF.