Nyheter från FKG

 • 20 november, 2019
 • ”FKG har en viktig roll att spela”

 • Malin Persson har utsetts till ny ordförande för Fordonsstrategisk forskning och innovation, FFI.

  – Jag är självklart både glad och hedrad. Det känns bra att vara tillbaka i närheten av fordonsindustrin igen. För mig är det en av Sveriges främsta näringar och en viktig del av Sveriges internationella konkurrenskraft. FFI har bevisat att samverkan fungerar i praktiken, säger Malin Persson.

  På programkonferensen för Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) presenterade näringsministerns statssekreterare Emil Högberg programmets nya ordförande, Malin Persson.

  – Malin Perssons bakgrund inom akademin och fordonsindustrin, bland annat som tidigare vd på Volvo Technology, är värdefulla erfarenheter som gör Malin särskilt lämpad för detta uppdrag, säger näringsministerns statssekreterare Emil Högberg.

  Malin Persson har många års erfarenhet från såväl stora svenska företag som Volvo och SKF liksom institutioner som Chalmers. Hon har också en bred erfarenhet av styrelseuppdrag från bland annat Getinge, Peab, Mekonomen och IVA.

  – Min bakgrund inom både fordon och strategiutveckling tror jag kan vara värdefull. Jag har också arbetat nära forskning och forskare och har en förståelse för innovationssystemet. I och med att jag i dag arbetar heltid som styrelsearbetare hoppas jag också kunna bidra i hur man på bästa sätt kan strukturera styrelsearbete, säger Malin Persson.

  Hur ser du på din bakgrund hos fordonstillverkarna medan Fordonskomponentgruppen är mer kopplad till underleverantörsindustrin, när det gäller kontakter och samarbeten mellan FFI och FKG?

  – FKG har ju varit en del av FFI från början och jag var faktiskt styrelseledamot i FFI de första åren så jag har samarbetat med FKG tidigare. Dessutom har jag i några av mina nuvarande och tidigare styrelseuppdrag arbetat direkt och indirekt med leverantörer till olika industrier. FFI är ju starkt just eftersom alla aktörer är med runt bordet. FKG har en viktig roll att spela inte minst när det kommer till de mindre företagens medverkan i arbetet, säger Malin Persson.

  Fakta:

  Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) är ett samverkansprogram mellan staten (Vinnova, Trafikverket och Energimyndigheten) och fordonsindustrin (Scania CV AB, AB Volvo, Volvo Car Group och FKG). FFI bygger på ett samverkansavtal och programavtal mellan parterna och har pågått sedan 2009. Styrelsen består av ledamöter från både staten och fordonsindustrin. FFI:s verksamhet har fokus på klimat, miljö och säkerhet och har sitt kansli hos innovationsmyndigheten Vinnova.