Nyheter från FKG

 • 08 september, 2020
 • FFI och den kommande omställningen

 • 2020 får nog ändå räknas som ett startår för hur vi förändrar vår bransch. Vi rör oss från att tillverka fordon till att tillverka mobilitet där fordonen är en del av framtidens lösning. Om man vill dra paralleller med musikbranschen så köper vi inte bäraren (CD-skivan) längre utan vi köper musiken direkt. I musikens fall så är självklart digitaliseringen en viktig teknik för att få affärsmodellen av att fungera.

  Fordonsindustrin kommer också att övergå mer till att vi konsumenter och företag köper förflyttning av oss människor och av gods och inte själva bäraren, alltså bilen eller lastbilen. Även i detta fall kommer digitaliseringen vara en viktig teknik för att få affärsmodellen att fungera. MEN inte bara det, utan även elektrifieringen, cirkuläritet och annat eftersom fordonsindustrin är mer komplicerad än musikbranschen.

  För att kunna genomföra denna stora förändring så kommer det att krävas en hel del. Vi måste förstå vad som skall produceras, både mjukvara och hårdvara. Vi kommer att behöva rätt kompetens för att genomföra denna förändring och framförallt så kommer affärsmodellen att ändras. Att tillverka så många artiklar till ett så lågt pris som möjligt kommer fortsättningsvis att vara viktigt men det kommer även in fler aspekter i framtida omsättning.

  FKG kommer att fortsätta att arbeta med att hjälpa företag i denna omställning på många olika plan. En viktig arena i dessa tidiga skeden är FFI som är Sveriges största forskningsprojekt. Där är vi, FKG, en industripart tillsammans med de tre OEM:erna. FFI är en bra källa till kunskap för att se vad som kommer att hända i framtiden.

  Det är numera två utlysningar per år och den utlysning som stängde i juni visar att det är ett rekordstort intresse. Strax över hundra projektförslag kom in och många är från oss leverantörer. Det finns mer att läsa om FFI på vår hemsida och även Vinnovas hemsida. Vill ni diskutera omställningen och hur den berör er så hjälper vi mer än gärna till. FFI är också ett mycket bra program just nu för att dela risken som omställningen innebär.