Nyheter från FKG

 • Exit Corona – en svag positiv trend

 • FKG skickar med jämna mellanrum ut snabbenkäter som vi ber industrikollegor svara på för att ta tempen på dagsläget. Resultaten på dessa redovisas på våra dagliga möten med Näringsdepartementet, som en stabil grund att stå på i vår lobbying –  Vad vill vi att beslutsfattarna ska prioritera för att vår industri ska kunna ta sig ur detta så stark som möjligt? Efter att ha ställt samma frågor under ett par veckors tid kan vi nu börja se en trend. Den senaste snabbenkäten daterad måndagen den 25 maj visar på en svag positiv utveckling i industrins återhämtning.

  Svarsfrekvensen brukar ligga någonstans mellan 100-200 svar som kommer från FKGs medlemsföretag samt intressenter. Svaren ska ses som en indikation, de är inte statistiskt säkerställda då det finns en risk att samma företag har svarat genom flera olika personer.

  Så vad exakt visar trenden som vi i dagsläget kan se? På den producerande sidan har bolagen som delvis producerar ökat från 83,6% v20 till 87,8% i v22. De som producerar fullt har ökat från 9,5% till 11%. Företagen som står helt stilla har således minskat. Även på konsultsidan har bolagen förbättrat sin beläggning. 22% har fullbeläggning v22 mot v20 då samma siffra låg på 17,7%. 75,6% uppger att de har delvis beläggning jämfört med tidigare 65,9%.

  ”Det är härligt att se att utvecklingen, om än väldigt långsamt, i alla fall går åt rätt håll” säger Fredrik Sidahl, VD på FKG. ”Det visar på att vi pushar för rätt saker och förhoppningsvis ger det också lite hopp till dem som fortfarande har svårt att se en vändning”.

  Enkäten visar också en svag minskning av behovet av permittering i framtiden, där vi gått från 83% i v20 till 75,7% i v22. Dessvärre slås detta ut av att en något högre andel planerad varsel, där 5% fler av de svarande v22 jämfört med v20 svarade Ja på frågan om de har börjat varsla eller om de under de närmsta två veckorna kommer varsla personal.

  ”Siffrorna om varsel är verkligen jättetråkiga” säger Gabriella Virdarson, Kommunikatör på FKG. ”Tyvärr kan vi nog förvänta oss en ytterligare ökning här – innan det vänder”.

   

  Är du medlem i FKG och vill prata mer om detta eller har du kanske några andra funderingar kring läget just nu? Tveka inte att höra av dig till oss!

  Hela enkäten hittar du under våra medlemssidor, som kräver inloggning: https://fkg.se/medlemsinfo/fkg-analyser/#panel3d