Nyheter från FKG

  • 18 september, 2024
  • EU:s konkurrenskraft måste framtidssäkras

  • Det är allvar nu för EU:s tillväxt. Därför krävs ett antal kraftfulla insatser för att framtidssäkra den europeiska industrins konkurrens- och innovationskraft. Detta för att den inte ytterligare ska halka efter Kina och USA på den globala arenan, inte minst inom digitalisering och grön omställning. 

    Det är den tidigare ECB-ordföranden och före detta italienske premiärministern Mario Draghis slutsats efter att på uppdrag av EU-kommissionen granskat EU:s konkurrenskraft när det gäller industriella förmågor.

    Draghis rapport, som är en brandfackla, och kommissionsordföranden Ursula von der Leyens allvarsamma slutsatser kan enklast sammanfattas med dessa punkter:
    EU måste satsa mer på innovation och identifiera nya tillväxtmotorer. Draghi konstaterar att EU:s andel av den globala handeln minskat, samtidigt som konkurrensen med, och efterfrågan från, framför allt Kina minskat. Dessutom, påpekar han, halkar EU efter när det gäller techindustrin.
    Vidare måste EU sänka energipriserna samtidigt som minskningen av CO2-utsläppen och omställningen till den cirkulära ekonomin fortsätter. Utfasningen av fossila bränslen kan enligt Draghi skapa möjligheter för EU att ta ledartröjan när det gäller “clean tech” och cirkulära lösningar, och samtidigt genomföra ett skifte mot rena och billiga energikällor.
    EU måste även anpassa sig till en allt mer osäker geopolitisk situation och minska sitt beroende av omvärlden. Det handlar dels om exempelvis kritiska råvaror, men även satsningar på inhemsk försvarsindustri. Som förkämpe för frihandel är EU särskilt sårbart om denna slutenhet accelererar globalt, enligt Mario Draghi.

    När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tog emot rapporten den 9 september 2024 underströk hon framför allt tre aspekter av rapporten:

    • För att konkurrera måste EU satsa på den gröna och digitala omställningen.
    • EU måste investera i den kompetens som behövs och få in fler människor på arbetsmarknaden.
    • EU måste utveckla motståndskraft mot framtida kriser genom att utveckla robusta leveranskedjor.

    Som teknikdrivande är fordonsindustrin viktig för hela EU:s tillväxt. I nuläget har det hamnat på efterkälken inom i första hand personbilstillverkning, och om ingenting görs inom ny teknik och inte minst digitalisering riskerar stora delar av den att slås ut.