Nyheter från FKG

 • 07 maj, 2020
 • Europeisk handlingsplan för omstart

 • Den europeiska fordonssektorn – fordonstillverkare, leverantörer, bilhandlare, verkstäder och gummiverkstäder – har i skuggan av Covid-19 antagit en gemensam handlingsplan. Detta i syfte för att kick-starta den europeiska bilmarknaden.

  I Sverige agerar FKG tillsammans med de nationella branschorganisationerna Bil Sweden, MRF och SFVF – de två sistnämnda företräder bilhandlare, bil- och gummiverkstäder. Handlingsplanen omfattar 25 punkter för att stimulera efterfrågan på bilar och bilrelaterade tjänster, vilket ska få hela sektorns hjul att snurra igen.

  – Det handlar om att påverka våra politiker så att de fordonssektorn rätt förutsättningar för en ”kick-start”, förklarar FKG:s Fredrik Sidahl.

  Han berättar att samarbetet är unikt, samt att leverantörsorganisationen CLEPA har haft en huvudroll såväl i handlingsplanens tillkomst som i kontakterna med EU-kommissionen.

  Fredrik berättar också att det inte bara är den industriella sidan med fordonstillverkare och leverantörer som drabbats av konsekvenser av coronavirusets härjningar, utan situationen har nästan varit än värre bland bilhandlare och verkstäder som direkt är beroende av kundtrafik.

  – I flera EU-länder har det till och med varit reservdelsbrist, vilket var en tidig fråga att lösa i arbetet med att krishantera fordonssektorn, berättar Fredrik.

  Läs hela 25-punktsprogrammet.