Nyheter från FKG

 • 21 juni, 2023
 • EU behöver en mer fordonsvänlig industripolitik

 • FKG:s Peter Bryntesson har varit på styrelsemöte för den europeiska branschorganisationen för leverantörer, Clepa.

   Clepa gör en massa bra utredningar/rapporter, enkäter, positioneringspapper och andra branschunderlag för i första hand att användas gentemot den mäktiga EU-kommissionen, de olika direktoraten och det beslutande Europaparlamentet. Slutet vecka 23 var det styrelsemöte och medlemsmöten med många bra presentationer, inleder Peter sin redovisning av vad som avhandlats.
  – Som en grov summering för dessa dagar så kan man säga att det finns en viss oro i luften och man börjar uppmärksamma en massa mörka moln på den annars klara fordonshimlen. Mycket handlar om europeisk fordonsindustris konkurrenskraft.

  – Första molnet kommer från Kina där det nämndes att prognosen är att det säljs 1 000 000 bilar från kinesiska bilmärken under 2023 i EU. Inga av dessa bilar byggs i Europa. Det kan innebära att tre Torslanda-fabriker behöver stänga ner.

  – Andra molnet är från både USA och Kina och kallas investeringsklimat. I EU arbetar vi med regleringar men i Kina och USA så arbetar man med incitament. Investeringsklimatet är helt annat i USA och Kina, vilket gör att det inte är så attraktivt att satsa i EU.

  – FoU och batteriteknik är det tredje orosmolnet att ta hänsyn till. Det är 26 batterifabriker under uppbyggnad i EU, men ingen av dessa går att tillverka batterier av generation 3 och 4. Vi saknar helt enkelt kunskap om hur vi ska tillverka batterier som ligger 10 år fram i tiden. Detta kopplat till att investeringsklimatet är ”ljummet” så har vi ett potentiellt problem.

  – Sedan var det en presentatör som berättade att vi i EU tydligen inte längre tillverkar småbilar. Vi tillverkar större, dyrare och lyxigare varianter här medan billigare, mindre bilar tillverkas i exempelvis Mexiko. Jag har inte reflekterat över detta men så kan det naturligtvis vara. Är detta bra eller dåligt för oss i EU tål att fundera på.

  – Det är jättebra att vi sitter med i Clepa och får både ge input och ta emot fakta från Bryssel. Under hösten så kommer vi att skapa en Clepa/EU arbetsgrupp inom FKG. Vi vet att flera av er medlemmar vill ha denna kanal och vi gör också ett bättre jobb inom Clepa med er input.