Nyheter från FKG

 • 01 november, 2023
 • Elmia Subcontractor sätter fokus på industrins utmaningar

 • Det finns några arenor som branschen ser som mer eller mindre självklara att delta i. Elmia Subcontractor är en av dem och Helena Åhs, mässansvarig, ser fram emot att ta emot besökare och utställare i Jönköping den 14–16 november.
  – Det är alltid en speciell känsla den här tiden på året, när vi laddar upp inför mässan, säger hon.

  Förutom alla de nyheter som årets sammanlagt cirka 900 utställare står för, så bjuder Elmia Subcontractor även på flera nyheter bland aktiviteterna. Bland annat har de i år utökat Tech Arena med en Startup Area. Tanken är att skapa en än mer dynamisk arena där startup-bolag ska kunna få kontakt med mer etablerade tillverkningsföretag.
  – Samverkan kommer att vara nyckeln för industrins omställning, och vi vill bidra genom att skapa en plattform för nya kontakter och samarbeten, säger Helena Åhs.

  Helena Åhs.

  Framtida arbetskraft på plats
  Även det dilemma som många företag står inför när det gäller kompetensförsörjning är något som mässan lyfter upp. Det sker på nya Competence Arena.
  – Där kommer bemanningsföretag och rekryterare att finnas på plats, tillsammans med utbildningsaktörer och studenter som snart ska ut i arbetslivet. Här vill vi främja dialogen kring tillverkningsindustrins nuvarande och framtida kompetensbehov.
  Elmia Subcontractor har i år också tagit fasta på den uppladdning som sker på bolagen inför att EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering – CSRD – träder i kraft nästa år. Mässan har därför breddat sin Sustainability Arena.
  –  Dit går man för att lära sig mer om hur man inom olika områden kan jobba för att göra sin verksamhet både mer hållbar och mer lönsam, säger Helena Åhs.

  Fokus på material och teknik
  Annat på mässan som har en koppling till hållbarhet och omställning är inspirationsarenan InnoDex som visar upp nya material, konstruktioner och tillverkningsmetoder – och Tech Arena som siktar in sig på framtidens teknik.
  – Även programmen på våra fem olika scener har stort fokus på de ämnena.
  För många i branschen verkar det vara närmast en självklarhet att delta, vad är det som gör Elmia Subcontractor framgångsrik?
  – Vi lyfter fram de mest aktuella ämnena för framtidens tillverkningsindustri, visar på goda exempel, och ger utrymme för diskussion och samverkan. Mässan skapar en affärs- och kunskapsplattform som behövs för att kunna möta utmaningarna som branschen, och samhället, står inför.

  Fakta: Träffa FKG på Elmia
  I år kommer FKG:s vd Peter Bryntesson och projektledaren Gabriella Virdarson att vara på plats på Elmia Subcontractor för att presentera resultatet från branschenkäten Vägvisaren. De kommer också att tala om FKG:s hållbarhetsprojekt där de tagit fram klimatdatablad för CO2-deklarering av komponenter. Det sker tisdagen den 14 november 13.25 på Elmia Subcontractors Main stage.

  Fakta: Elmia Subcontractor
  Elmia Subcontractor är Norra Europas ledande mässa för den tillverkande industrins leverantörer och deras kunder. En specialistmässa för produktutveckling och inköp. Den arrangeras årligen i november och har en internationell prägel – i år deltar utställare från 26 länder. Första gången den arrangerades var 1975 och mässan tar nu sikte på sitt 50-årsjubileum om två år. Årets Elmia Subcontractor har ett speciellt fokus på ett par av tillverkningsindustrins största utmaningar – hållbarhet och kompetensförsörjning.