Nyheter från FKG

 • 08 december, 2021
 • Elektrifiering och el i fokus på politikerträff

 • Energiförsörjning för svensk konkurrenskraft, kompetensutveckling för industriell omställning samt kvalitetssäkrad försörjning av strategiska produkter. Det var tre frågor som FKG tog upp med de deltagande riksdagsledamöterna i BIL Swedens och FKG:s årliga politikerträff i riksdagshusets matsal.

  – En viktig träff för oss i branschen men även för våra politiker och väldigt bra arrangerat av våra vänner på BIL Sweden, summerar FKG:s Peter Bryntesson som tillsammans med Göran Björklund, senior rådgivare, representerade leverantörsindustrins del av den samlade svenska fordonsindustrin.

  Syftet med träffen är att ytterligare accentuera den dialog mellan bilindustri och politik som finns. Denna gång stod elektrifiering av tunga fordon i fokus, vilket även innebar ett tyngre industriellt perspektiv. Tempot är högt och det är viktigt att de politiska besluten klarar utvecklingstakten.

  – Det är oerhört viktigt att ha denna dialog, så att våra politiker förstår branschen och har bra information inför beslut. För vi behöver hjälp just nu eftersom omställningen går så pass snabbt. Främst så trycker vi i branschen på för laddinfrastruktur för tunga fordon, där både Scania och Volvo AB framhäver batterielektriska lastbilar för lokala och regionala transporter. Även till viss del long haul, men här har man lite olika syn på tekniken, berättar Peter.

  En oerhört viktig punkt som diskuterades livligt var energipolitiken och elpriser, elförsörjning samt grön el. Det sistnämnda är en viktig grundsten för den gröna omställningen av såväl industri som transportsystem.

  – Vi vet att en stabil, grön och billig el är oerhört viktigt för konkurrenskraften och tillverkningen i Sverige. Detta fick vi fram tydligt och det mottogs bra där flera av deltagarna vill ha en fördjupad dialog med industrin för att få exempel från verkligheten att använda i debatten och som underlag för viktiga framtidsbeslut, berättar Peter och tillägger att det – naturligtvis – blev diskussion om batterier, halvledare och industrins allmänna mående samt behov för att klara omställningen.

  Sammantaget är både FKG, BIL Sweden samt de deltagande svenska OEM:erna nöjda med sammankomsten.