Nyheter från FKG

  • 23 juli, 2020
  • Elbilarna håller längre

  • En av anledningarna till att vissa fortfarande är lite avvaktande med att köpa elbil verkar vara för att räckvidd och ”tankning” känns skrämmande. Men elbilarna kommer starkare och starkare, de imponerar mer och mer – och det går snabbt.

    I juni gjordes världens största elbilstest i Norge av NAF och Motor. 29 elbilar testades bland annat för sin räckvidd i detta årets sommartest då temperaturen var mellan 15-21 grader. Testet går ut på att bilarna kör på vanlig kuperad väg, och följer hastighetsgränserna (60-110 km/h). Bilarna var under testet inställda på energispar men förarna fick inte göra något annat avvikande för att spara energi än att bromskraftsåtervinna för att minska förbrukningen.

    Resultatet? Alla bilar hamnade över den uppgivna räckvidden enligt WLTP. De flesta överraskande långt över. Än en gång kan vi försäkra oss om att mätmetoden WLTP endast ger en indikation på räckvidd. Väderförhållanden är fortfarande något som påverkar och tyvärr når bilarna inte upp i samma imponerande nivåer när temperaturen är avsevärt lägre. Men i detta test så hamnade exempelvis Nissan EV-200 på 276,9 km (WLTP: 200km), Audi e-tron sportback 55 på 436,1km (WLTP: 376km) och Opel Ampera-e gjorde över 512 km, jämfört med den uppgivna räckvidden 423 km enligt WLTP.

    Källa: www.naf.no/elbil/aktuellt/elbilt