Nyheter från FKG

 • 13 april, 2022
 • Ekkonos vd om fordonsdatan: ”Skitig råvara som måste raffineras”

 • Moderna bilar genererar data, det känner vi alla till. Data som ibland omtalas som den nya oljan.
  – Men liksom oljan är det en lite skitig råvara som behöver raffineras, säger mjukvaruföretaget Ekkonos vd Jon Lindén (deltar på FKG:s strategiseminerium den 28 april).

  När vi raffinerar datan får vi enligt Jon Lindén insikter, vilket är en högoktanig produkt.
  – Det är den som är intressant. Men utan bearbetning är data ganska värdelöst, säger han.

  Malström av information
  Den där högoktaniga produkten får man enligt honom fram med hjälp av mjukvara som klarar att hantera de enorma mängderna information. Han säger att telekom-världen gått igenom exakt det som bilindustrin nu erfar.
  – Fast för tio år sen.
  Det är samma malström av ny information som väller fram, och enligt Jon Lindén är maskininlärning en avgörande faktor för att kunna bearbeta allt som de hundratals processor som finns i en modern bil genererar.
  – Det handlar om att bygga upp sitt eget raffinaderi.

  Kampen om råvaran
  Att allt det här är hett märks inte minst på den strid som pågår kring ägandet av den data som utvinns av de moderna, uppkopplade bilarna. Alla vill åt råvaran, och alla förstår att den kommer att bli avgörande.
  Mjukvara som hanterar den enorma massa av information som generas i den nya eran av internet of things (IoT) och industri 4.0 är vad hans eget företag håller på med.
  – Vi arbetar med en rad olika branscher, fordonsindustrin är en av dem, säger han.
  Ett bolag inom automotive som tidigt förstod sig på det här är enligt Jon Lindén Tesla.
  – Disrupt or get disrupted, brukar man säga, och Tesla har disruptat hela fordonsindustrin. Ingen trodde att det var möjligt att göra det som de gjorde, att komma från ett helt annat håll och lyckas i en så kapitalintensiv bransch, säger han.
  Andra har uttryckt det smarta med Teslas strategi som att de började med att bygga upp en dator, och att de därefter formade en kaross runt den.

  Mer än elmotor och batteri
  Teslas sätt att raffinera information från fordonen har skapat en massa möjligheter att optimera bilen. Inte minst har de haft nytta av det när de har byggt upp sin egen laddinfrastruktur, vilket har skapat en helt ny affärsmodell.
  – De har inte bara ersatt en förbränningsmotor med en elmotor. De har tänkt nytt, tänkt annorlunda, och agerat datadrivet och byggt det software-defined vehicle som branschen pratar om. Det är lätt att tro att elbilar bara handlar om ett stort batteri och en bra elmotor, sedan är det fixat och klart. Men det krävs en hel del mer, säger Jon Lindén.
  Det huvudbudskap han tar med sig till FKG:s strategiseminarium, där han är en av talarna, är att det är avgörande för leverantörsföretagen att lära sig mer om det här.
  – En typisk reaktion när disruptiva saker händer är att man blir passiv och motarbetar förändring. Jag skulle rekommendera alla i den här branschen att göra tvärtom. Luta er framåt, och tänk ”gud vad intressant”.