Nyheter från FKG

 • 21 april, 2020
 • Dubbelt upp för nischade utbildningar

 • Förra året klubbade riksdagen igenom en satsning på korta yrkeshögskoleutbildningar – nischade på omställning i arbetslivet. Bland annat skulle de ha en inriktning på digitalisering, vilket gjorde satsningen högintressant för FKG:s medlemmar.

  – Från början var det tänkt att det skulle bli 3 000 platser. Men det ökas nu på rejält på grund av corona-pandemin, säger Gabriella Virdarson, koordinator på FKG.

  Satsningen matchar bra i tider av korttidspermittering.

  – När många drar ner på sin vanliga arbetstid öppnas en möjlighet att skaffa sig nya kunskaper, säger Gabriella Virdarson.

  Utbildningsplatserna – som blivit 7 000 i och med den utökade satsningen – riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens på jobbet. Något som leverantörsbranschen sett ökande behov av i takt med att industrins transformering mot mobilitet och hållbara transportsystem accelererat

  – Det kan också röra sig om människor som måste byta bana helt och hållet efter den senaste tidens utveckling, säger hon

  Enligt myndigheten handlar det om kortare studier, från någon vecka upp till ett halvår långa. Flexibiliteten ska vara stor och anpassad efter behov. När det gäller innehållet ska många av kurserna fokusera på just digitalisering och hållbar samhällsutveckling.

  – Passar ganska bra in på den utveckling vi ser inom fordonsindustrin. Det borde finnas stor potential för våra medlemmar att öka sin konkurrenskraft via utbildningarna, säger Gabriella Virdarson.

  Insatsen har en budget på 46 miljoner i år och 72 miljoner nästa år.

  Och utbildningsföretagen behöver inte låta sina idéer ligga i långbänk.

  – Vad vi förstår går det att köra igång med eller mindre omedelbart, säger Gabriella Virdarson.

  Bild: Förra året beslutades om pengar till korta yrkeshögskoleutbildningar. Men corona-epidemin har ökat behoven dramatiskt. Myndigheten för yrkeshögskolan (YH), har nyligen gått ut med att de växlat upp till 7 000 platser istället för de 3 000 som först planerades. Foto: Lum3n, Pexels