Nyheter från FKG

 • 08 april, 2020
 • Drivna av en idé

 • Tre unga ingenjörer, med en smart idé för robotfixturer. Det är Göteborgsföretaget RoPhi i ett nötskal.

  – Om du tänker industri 4.0 som en guldrush, då är vår innovation som en mycket bra spade, säger Oskar Boström som sköter företagsutvecklingen.

  För en lekman utan ingenjörsexamen kan det vara svårt att hänga med, men när Oskar Boström och Hossein Abadikhah på RoPhi beskriver det smarta med sin innovation går de tillbaka till industrirobotarnas barndom, minst ett halvsekel bakåt i tiden.

  – Industrirobotar har en fixtur, ett objekt som håller produkten som ska bearbetas på plats, säger Hossein Abadikhah.

  Fixturen, enkelt uttryckt en statisk metallklump, är nischad för att fungera för en viss produkt. Ska produkten inte längre tillverkas, då blir fixturen kasserad. Och om fixturen behöver finjusteras krävs det en del handpåläggning från en tekniker.

  – Sedan 60-talet har man försökt komma på ett sätt att bygga robotar som är tillräckligt styva och precisa för att själva fungera även som fixtur, säger Hossein Abadikhah.

  Det är den saken de själva har funnit en lösning på, det vill säga en lösning som är gångbar.

  – Det har kommit fram robotar som klarar det tidigare, men det har varit olika problem. Bland annat har de varit så dyra att det inte är någon poäng, det blir billigare att göra en ny fixtur varje gång, säger Oskar Boström.

  Med en robot av RoPhi-typen går det att göra snabba justeringar i en produktionslina. Exempelvis en svetsloppa som behöver flyttas en tiondels millimeter, det kan systemet justera automatiskt utan att produktionen behöver stoppas,

  Deras prototyper – 120 kilo tunga – är tillverkade av material och delar som går att köpa in från olika underleverantörer på marknaden. De kinematiska delarna finns visserligen inte att beställa fixa och färdiga, men även dem sätter de samman med elmotorer etcetera som går att beställa hem.

  – Sedan bygger vi ihop robotarna själva, det tar ungefär en dag för en person, säger Oskar Boström.

  Med material och arbetstid räknar de i dagsläget med en mycket låg kostnad per robot. Men mer specifika vill de inte vara när det gäller priset.

  – Vårt mål är att vara det mest kostnadseffektiva alternativet, och det ser vi ut att bli också, säger Hossein Abadikhah.

  RoPhi bildades för tre år sen, av Hossein Abadikhah och hans kompanjon Ilker Erdem, som liksom Hossein har doktorerat på Chalmers. Än så länge drivs företaget runt med medel från Vinnova och Chalmers innovationskontor.

  – Plus att vi även ägnar oss åt konsultverksamhet inom konstruktion och fixturer, säger Hossein Abadikhah, som själv har erfarenhet av Volvo Cars forskningsavdelning.

  Nu letar de efter någon samarbetspartner som vill vara med och utveckla deras produkt. Gärna ett företag inom fordonsindustrin, vilket är ett skäl till att de nyligen gick in som medlemmar i FKG.

  – Det ger oss kontaktytor och ett bra nätverk, säger Oskar Boström.

  Om de helst vill samarbeta med någon av giganterna i branschen? Gärna, men inte nödvändigtvis, säger de. Viktigast är att hitta en aktör som vill vara med och engagera sig i deras produkt.

  Framtiden? Enligt Oskar och Hossein är det problemlösning, inte pengar som driver dem.

  – Jag har hållit på med det här på helger och kvällar i fyra år, jag kan fortsätta hur länge som helst, säger Hossein Abadikhah.

  Oskar Boström

  Yrke: Ingenjör med inriktning på automation och mekatronik, även en master inom entreprenörskap.

  Ålder: 25 år.

  Bor: Johanneberg.

  Familj: Singel.

  Intressen: Rugby och litteratur.

  Lyssnar på: Mycket jazz och soul.

  Läser: Nassim Nicholas Taleb.

  Kör: Cykel.

  Hossein Abadikhah

  Yrke: Civilingenjör med inriktning på maskinteknik samt teknisk doktor.

  Ålder: 32 år.

  Bor: Flatås.

  Familj: Sambo.

  Intressen: Matematik, brottning och snooker.

  Lyssnar på: Metallica.

  Läser: The Horus Heresy

  Kör: Kollektivtrafik.

  Bild: Start-up. Oskar Boström och Hossein Abadikhah på RoPhi har gjort det som unga ingenjörer ofta gör – de har kommit på en smart idé. I deras fall handlar det om robotar som modifierbara fixturer.
  – Det är en lösning som kan spara enorma pengar i exempelvis en produktionslina. Nu söker vi någon att samarbeta med, gärna inom fordonsindustrin, säger de. Foto: Thomas Drakenfors.

  RoPhis FKG profil hittar du HÄR.

  Fotnot: Är du inte medlem i Fordonskomponentgruppen än? Kontakta Gabriella Virdarson på FKG, gabriella.virdarson@fkg.se eller 031-711 89 01, så får du veta mer.