Nyheter från FKG

 • 29 november, 2023
 • Drar nytta av varandra

 • FKG och Svenska Fordonsbranschen befinner sig i samma gebit, om än på olika ställen. Nu sonderar de terrängen för ett samarbete.
  – Vi närmar oss varandra i många frågor, säger Peter Bryntesson, vd för FKG.

  Bakgrunden till att FKG och Svenska Fordonsbranschen ser möjligheter till samarbete har bland annat med förändringarna inom automotive-industrin att göra.
  – I framtiden kommer flödet av reservdelar att bli mer cirkulärt, säger Peter Bryntesson.
  Exempelvis kommer sannolikt de bildelar som företagen inom FKG tillverkar att i allt större omfattning skickas tillbaka till producenterna för reparation eller återbruk den dagen bilen har gjort sitt. Det kommer att ske efter att de skruvats loss av en demontör, och därefter gått vidare till någon av de bildelsgrossister som Svenska Fordonsbranschens representerar.

  Potential med reservdelar
  Det finns också en potential för många av FKG:s medlemmar att börja driva sin egen eftermarknadsaffär. Även där kan bildelsgrossisterna inom Svenska Fordonsbranschen komma till hjälp.
  Det här är bara ett par exempel på beröringspunkter som gör det intressant med ett närmare samarbete mellan FKG och Svenska Fordonsbranschen.
  –  Vi har haft ett möte där vi har talat om att utbyta erfarenheter och information inom olika områden. Det var en jättebra dialog och vi kommer att fortsätta att ha kontakt mellan våra organisationer. Vi har mycket att lära av dem och vice versa.
  Nu diskuterar de bland annat att arrangera politikerträffar tillsammans.
  – Vissa har vi redan haft, som när det handlar om vem som äger den data som bilen genererar. Om det höll vi för ett tag sen ett frukostseminarium i riksdagen, tillsammans med Däckbranschen, och M Sverige, säger Peter Bryntesson.
  Svenska Fordonsbranschens vd Lars Bergmark, med en bakgrund på ledande positioner inom däckbranschen, instämmer i Peter Bryntessons resonemang om att organisationerna kan dra nytta av varandra. Bland annat ser han en fördel med det starka engagemang kring hållbarhet som FKG har.
  – Cirkularitet är jätteviktigt för våra medlemmar, och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. FKG ligger lite före oss inom det området, säger Lars Bergmark.

  Viktig information
  Men samarbetet med FKG bidrar även på ett mer grundläggande sätt. För, säger Lars Bergmark, ska man leda en organisation är det avgörande att ligga i framkant och veta vad som händer.
  – Det gäller oavsett vilken bransch du är i. Och ett sätt att ta sig dit är att bredda sitt nätverk och röra sig bland olika aktörer på marknaden. Eftersom FKG befinner sig nära produktionen av fordon har de en position där de besitter mycket intressant kunskap för oss, säger han.

  Fakta: Svenska Fordonsbranschen
  Organisationen uppstod när Svenska Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) gick samman tidigare i år. Svenska Fordonsbranschen är en bransch- och företagarorganisation som samlar fordonsverkstäder, bildelsgrossister och fordonshandlare. Medlemmarna arbetar med både tunga och lätta fordon.

  Foto: Thomas Drakenfors