Nyheter från FKG

 • 25 maj, 2022
 • ”Dokumenterad testning kan vara avgörande”

 • Hallå där Joakim Ekström, testexpert och sales manager på Proton Technology.

  Ni är medlemmar i FKG och har sedan två år tillbaka satsat på att bli en global aktör och partner mot världens fordonstillverkare, när det gäller standardiserade korrosions- och ytanalyser.

  Vad innebär det?

  – Vår affärsidé bygger på att prova kvalitet ur korrosionssynpunkt och på så vis bidra till att ytbehandling inom svensk industri håller absolut världsklass. Vi är ett av Europas ledande, oberoende korrosionslaboratorium och nu siktar vi på att bli ännu starkare på den globala marknaden, framför allt i Europa. Vi kan tillhandahålla åtskilliga provningsmetoder och vårt utbud ökar stadigt.

  Hur går provningarna till?

  – I vårt labb kan vi praktiskt prova olika korrosionsförlopp för att hjälpa kunden kolla kvaliteten på sin produkt när det gäller rostbeständighet samt att man har rätt ytbehandling. Vi tillhandahåller en cyklisk korrosionsprovning med tydlig förankring i verkliga miljöförhållanden, något som slagit igenom som standard i Europa. Vi har stor erfarenhet och har gjort 20 000 tester under 15 år varav hälften är export. Vi har tystnadsplikt och lämnar alltid garanti på vårt arbete.

  Varför är det så viktigt att som underleverantör att kunna visa att produkterna håller hög kvalité?

  – Alla de stora OEM:erna kräver dokumenterade tester och underleverantörer till Volvo och Scania är vana vid att tillgodose de krav som ställs. Ska man däremot ge sig in på den globala marknaden så kan en dokumenterad testning vara det som avgör om det blir affär eller inte. Är det bråttom erbjuder vi “speed-delivery” med rapport inom 24 timmar. Vi har valt att fokusera på automotive med ambitionen att utföra provning men även att stötta kunder att välja rätt krav och standarder. De produkter vi godkänner är redo att användas under många år vilket också är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, något som biltillverkarna också ställer enormt höga krav på. Vi vill fungera som en hubb och förmedlar gärna kontakter mellan våra partners och kunder för ökat nätverkande.

  Ni erbjuder även kurser i ämnet korrosion?

  – De senaste åren har vi kört digitala utbildningar men nu märker vi att kunderna vill träffas igen för att kunna utbyta erfarenheter. Därför erbjuder vi en utbildning i korrosion och korrosionsskydd den 20–21 september med möjlighet till en extra dag för att diskutera sina egna case i laboratoriemiljö. Detta för att lära sig mer om hur man förhindrar skador, förstå vad som orsakar korrosion på komponenter under vissa driftsförhållanden och hur korrosionens skademönster ser ut. Efter seminariet kommer man att känna till de viktiga korrosionsmekanismerna, triggers och möjliga avhjälpande åtgärder. Våra föreläsare är forskare och professorer och seminariet hålls på en hög vetenskaplig nivå samt på engelska.