Nyheter från FKG

  • 09 april, 2024
  • DNV: Fler vill certifieras för cybersäkerhet

  • Det är en tuff nöt att knäcka: Cyberbrottsligheten växer samtidigt som bilarnas digitala innehåll ökar.
    Det märks hos certifieringsjätten DNVsom är ny medlem i FKG. Där ser de ett uppsving för revisioner i informationssäkerhetsstandarden TISAX.  
    – Ja, intresset från leverantörer i fordonsindustrin ökar kraftigt, säger Mubashir Virk, ny Key Customer Manager på DNV i Solna.

    De tillhör fortfarande de världsledande inom fartygsklassning.
    Men på senare år har DNV – Det Norske Veritas – växlat upp sin närvaro i fordonsindustrin, där de erbjuder certifieringar och kurser inom kvalitetsledning, CSR, miljö och internrevision.
    Sedan i höstas är det Mubashir Virk som axlat ansvaret för försäljningen till nyckelkunder i segmentet. Med sin tekniska bakgrund passar det honom bra, säger han.
    Tidigare har hans karriär mer kretsat kring el än bilar.
    – Ja, jag har sålt vindkraftverk för Siemens och på Element Metech handlade det om mätteknik och kalibrering för kunder som Northvolt, Hitachi och Ericson – företag med nära kopplingar till fordonsindustrin.

    Att nu själv ha tagit ett kliv närmare branschen känns spännande.
    – Jag är allmänt teknikintresserad, gillar att kolla trender och hänga med. Men fordonsbranschen sticker ut, säger Mubashir Virk.
    Precis som försvarsindustrin är den, menar han, hårt reglerad, men ligger ändå steget före och utmanar sig själv genom att ständigt ta fram nya egna standarder som höjer kvaliteten.
    Det var för övrigt så TISAX kom till. Där var det tysk fordonsindustri med VW i spetsen som inte tyckte att riktlinjerna för informationsskydd och cybersäkerhet i den generella ISO 27000-serien var tillräckliga.
    Följdaktligen bestämde de sig för att snäppa upp nivån några steg.
    – När allt mer känslig fordonsdata ska delas med konsulter och underleverantörer ökar riskerna. Hur tas datan om hand i försörjningskedjans nätverk? Hur lagras den och hur säkras åtkomsten? Det är bland annat sådant det handlar om.

    Än så länge befinner TISAX* i sin linda. Men enligt Mubashir Virk har den börjat sin resa mot ny branschstandard.
    – Från och med i sommar blir den ett krav på leverantörer till tyska biltillverkare, säger han.
    En annan sak som gör att TISAX-uppdragen växer är de många hackerattackerna mot myndigheter och företag på senare tid.
    Tidigare förlitade sig DNV på kompetens från utlandet för att genomföra certifieringar, men det räcker inte längre till för att matcha efterfrågan.
    – Vi har precis certifierat vår första svenska revisor på området.

    Kontoret som hanterar fordonsbranschen ligger i Solna medan de flesta av fordonskunderna finns i Västsverige. Därför gick DNV nyligen in som ny medlem i FKG.
    Ett strategiskt viktigt beslut?
    – Ja, det är viktigt att närvara där kunderna samlas. Genom medlemskapet hoppas vi kunna överbrygga avståndet en aning, säger Mubashir Virk.

    Vilken är den senaste teknikpryl du köpte för egen del?
    Med två små barn hemma blir det andra prioriteringar, men jag skaffade faktiskt en smartklocka nyligen. Efter att ha kollat och funderat under ett års tid ska sägas.
    Du lär förresten vara rätt bra på språk?
    Nja, men jag klarar de vanliga: Svenska, tyska, engelska – och urdu, tack vare att mina föräldrar kommer från Pakistan. Eftersom jag har jobbat i Norge och Danmark fixar jag de språken rätt bra med. Jag tycker lite synd om nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson. Han försökte snakke tydelig dansk, men fick övergå till engelska …

    * TISAX = Trusted Information Security Assessment Exchange

    Fakta DNV
    • Ett världsledande klassningssällskap och ackrediterat certifieringsorgan grundat i Norge 1864. Firar 160-årsjubileum i år.
    • Har omkring 15 000 anställda och verkar i hundratalet länder.
    • Erbjuder bland annat följande:
    – Certifiering av standarder som IATF 16949, TISAX samt ISO 9001, 14001, 45001, 26262 50001, 20000, 22301, 27001, 37001, 39001, AS910X med fler.
    – Certifieringar av ledningssystem.
    – Genomför GAP-analyser för att stämma av ledningssystem.
    • Utbildar inom ledningssystem, standarder och internrevision – i klassrum, hos kunden och i många fall även som e-kurser.