Nyheter från FKG

 • 27 april, 2022
 • ”Det känns fantastiskt att träffas igen”

 • I morgon är det dags – då träffas branschen igen för ett Strategiseminarium. Den här gången på Elite Hotel Marina vid Nacka strand. En som kommer att vara där är Ulrika Rydén, Corporate Sustainability Manager hos stålrörsdistributören Heléns Rör.
  – Det ska det bli riktigt kul, säger hon.

  Förutom föredragen handlar Ulrika Rydéns förväntningar mycket om att ses i pauserna och nätverka med kolleger i branschen.

  – Efter de två åren med pandemin känns det fantastiskt att träffas igen. Jag hoppas på att både få träffa kollegor jag redan känner och att knyta nya kontakter. Viktigt också att passa på att utbyta erfarenheter kring det viktiga arbetet med hållbarhetsfrågorna.

  Är det något speciellt du vill veta?

  – Best practice! Har andra i branschen kommit på något bra som vi också kan göra, och vice-versa.

  Brukar ni dela med er av sådant?

  – Vi står ju alla inför samma utmaningar. Det finns inget att förlora på att dela med sig kring hur man arbetar med hållbarhet.

  Även konkurrenter emellan?

  – Ja, som regel även där. Alla inser hur viktigt det är.

  Något du önskar dig när det gäller föredragen?

  – Hela automotive-branschen kämpar med hållbarhetsfrågorna. Jag skulle vilja veta mer om var vi står i dag, hur framtidsplanerna ser ut och kanske även att det ställs lite krav på oss som lyssnar.

  Själva är ni på Heléns Rör nischade på stålrörs- och stånglösningar. Stålbranschen har ju en hel del utmaningar när det gäller hållbarhet?

  – Stål är en intressant produkt, eftersom den är återvinningsbar i oändlighet. Men tillverkningen släpper ut mycket koldioxid. Dock pågår flera intressanta projekt för att minska avtrycket, vilket är mycket positivt.

  Något speciellt inom hållbarhet du jobbar med just nu?

  – Vi arbetar på flera nivåer enligt det så kallade GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol). Det handlar dels om det egna koldioxidavtrycket, dels om avtrycket från det vi köper in och för leverantörernas transporter med mera. Det är rätt mycket arbete med de sakerna.

  Men nu lämnar du det vanliga slitet för en heldag i Stockholm?

  – Japp. Jag och tre kollegor åker upp, och vi ska även försöka hinna med några kundbesök på vägen.

  Fakta: Heléns Rör
  Företaget grundades redan 1927 i Halmstad, där de fortfarande har sitt säte. I dag har de även försäljningskontor i Malmö, Västerås och Örnsköldsvik samt dotterbolag i både Danmark och Litauen. Företaget har närmare 300 anställda och en omsättning på runt 2,3 miljarder. Heléns Rör är marknadsledande i Skandinavien när det gäller stålrör och stänger och arbetar med ett flertal segment: Maskintillverkning, fordonsindustri, bygg och konstruktion, möbler och fritid samt processindustri. Bolaget är en del av Holländska Van Leeuwen Pipe and Tube Group som är verksamt i de flesta industrisektorer, och med ett nätverk som består av fler än 40 filialer lokaliserade världen över.