Nyheter från FKG

 • 27 april, 2022
 • Demonteringen är nyckeln till bilens cirkularitet

 • Bildemonteraren är nyckeln till bilens cirkulära flöde. Det menar Andreas Frössberg, vd för Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR), som är inledningstalare på årets stora Klusterkonferens i Katrineholm 18-19 maj. 

  Inte helt oväntat är temat för årets konferens ”Avancerad tillverkning för hållbar framtid”. Stort fokus ligger på fordonstillverkning och cirkularitet.

  – Demonterarens roll är mer eller mindre bortglömd i bilens livscykel. Men ju fler delar som kan demonteras och ges ett andra liv, desto mindre går behöver gå till fragmentering och återvinning, förklarar Andreas Frössberg.

  Han välkomnar ett nymornat intresse från fordonstillverkarnas sida för bilåtervinning. SBR:s deltagande på konferensen som en av huvudtalarna är en viktig del i denna resa.

  Sedan tidigare finns lagkravet på att 95 procent av ett fordons vikt ska återvinnas. Men inget som säger mer specifikt hur mycket som ska återanvändas som begagnade och/eller renoverade bildelar.

  – Ges demonteraren rätt förutsättningar från början samtidigt som det finns efterfrågan på begagnade delar går mycket att göra, menar han.

  Utöver OEM och deras leverantörer måste även konsument, verkstäder och försäkringsbolag påverkas för att få en mer genomgående förändring.

  – Begagnade och renoverade bildelar är en viktig del av vår hållbara framtid, avslutar Andreas Frössberg, vd för SBR.

  Läs mer om konferensen här! 

  Bild: Anderas Frössberg, vd SBR och en av huvudtalarna på årets Klusterkonferens.