Nyheter från FKG

 • 17 januari, 2024
 • De tillverkar teknikprylarna du sällan ser

 • Moderna, teknikintensiva produkter – även om enbart en logotyp syns på dem är det ju sällan någon one company show. Som att 70 procent av en bil är tillverkad av underleverantörer. Nya FKG-medlemmen Sunway Communication är en av de där spelarna som levererar saker som vi blir mer och mer beroende av  i vardagen – men som vi sällan ens ser.

  – Det är mest RF-produkter, alltså saker som behövs för 3G, 4G och 5G, säger Europachefen Robert Berg.
  För Sunway Communications del handlar det om antenner, Qi-laddning, kablar, kontakter och liknande – komponenter som de levererar till en rad olika branscher. Bland annat till fordonsindustrin och olika mobiltelefontillverkare, områden som mer och mer går i varandra.

  Grundat av två nördar
  Internationellt har de 10 000 anställda varav de flesta jobbar på produktionsanläggningarna i Asien. Bolaget grundades 2006.
  – En tekniknörd och en marknadsnörd slog sig ihop. Den ene kunde allt om antenner, den andre allt om försäljning, säger Robert Berg.
  I Sverige har de nio anställda som är placerade i Kista. Tre som jobbar med försäljning och sex som håller på med utveckling.
  Inom det fält som Sunway Communication verkar sker det ständiga förändringar, och det händer i en allt snabbare takt.

  Hett just nu? Robert Berg nämner bland annat Ultra Wideband (UWB). En teknik som lanserades för ett tjugotal år sedan för att överföra stora mängder information mellan datorer och telefoner. Det slog aldrig igenom för konsumentelektronik då, men har använts på olika sätt inom industrin.
  – Nu ser vi hur det kommer inom bland annat smart access, som att du kan öppna din bil utan att ens nudda handtaget.
  Enklare liknande lösningar finns idag. Men enligt Robert Berg blir bland annat säkerheten bättre med UWB.

  Bra med nätverk
  Metallisering av plast –  MID (Mechatronic Interconnect Device) – är ett annat område som enligt Robert Berg kommer starkt. Det är också ett fält där Sunway Communication har varit något av pionjärer. Med den teknologin är det möjligt att skapa ledarmönster direkt på tredimensionella plaststrukturer.
  – Vilket innebär att du inte behöver något kretskort.
  Det i sin tur gör att exempelvis antenner till telefoner går att slimma så att de får plats i de trånga mobilskalen. Sunway har även utvecklat teknologin så att det går att skapa osynliga ledarmönster på glas, till exempel för antenner.
  Som nybliven medlem i FKG ser Robert Berg flera direkta fördelar, bland annat det nätverk som medlemmarna utgör.
  – Just nu håller vi på med att sälja in ett nytt projekt till en kund. Får vi det uppdraget kommer vi att behöva en samarbetspartner som kan gå in och koordinera och ta ansvar som integratör. Kanske kan vi hitta den bland medlemmarna? säger han.