Nyheter från FKG

 • 17 januari, 2024
 • Dags att ladda för IAA Transportation

 • När det gäller att maximera sitt mässdeltagande handlar mycket om planering. Och redan nu är det dags att börja ladda upp för IAA Transportation i Hannover (17–22 september) – en av de största och mest välkända mässorna för kommersiell fordonsindustri.
  – Alla de stora varumärkena är där och det är absolut rätt ställe att vara med på för svenska underleverantörer, säger Lina Galow som kommer att vara på plats i FKG:s samlingsmonter för svenska företag.

  Bland de tunga OEM:erna som väntas delta finns Scania och MAN, Volvo, Daimler, DAF med flera. På den lätta sidan handlar det bland annat om varumärken som Volkswagen, Ford och BYD. Även stora Tier1-företag som Continental, Webasto och ZF finns bland de runt 1400 som väntas komma till Hannover för att ställa ut om nio månader.
  – Enligt IAA själva är anmälningsläget gott, säger Lina Galow, projektledare på FKG.
  Fordonstillverkarna och deras leverantörer är fortsatt basen, men IAA går i år vidare med sin strävan att täcka in hela ekosystemet för transporter. Mottot för 2024 års mässa är ”Climate Neutrality in Transportation”.
  – Nya områden tar allt större plats i takt med att fokuset breddas. Som telematik, alternativa drivlinor, mjukvara, AI och autonom körning. Plus alla lösningar kopplade till laddning och fordon i trafik, säger Lina Galow.

  Egen monter för svenska leverantörer
  2022, efter ett antal års uppehåll, återvände FKG till IAA Transportation. I år är organisationen på plats med en samlingsmonter som rymmer tolv företag.
  – Vår monter gör ett viktigt avtryck på mässgolvet. Att stå tillsammans innebär också att de som är med slipper allt det praktiska kring att planera en egen monter. Istället kan de ägna sig åt att skapa kontakter.
  Upplägget är detsamma som senast då FKG var på plats, med nyckelfärdiga, mindre monterplatser och gemensam lounge och service.
  – Nytt för i år är att vi även kommer att ha ett mötesrum i montern, efter önskemål från utställarna.
  Bakom mässan står VDA (Verband der Automobilindustrie), den tyska sammanslutningen för fordonsindustrins tillverkare och leverantörer.
  – De representerar en marknad som är central för FKG:s medlemmar, därför är det viktigt att vara med. Det handlar om att markera närvaro och bygga på sin omvärldsbevakning.
  Inte minst är det angeläget eftersom den gröna omställningen leder till att många företag strukturerar om, går samman eller startar partnerskap. Ett exempel som ligger nära till hands för många av FKG:s medlemmar är att Traton Group, som äger både Scania och MAN, har ett uttalat mål att kostnadseffektivisera genom synergier.
  – För svenska leverantörer gäller det att jobba för att effektiviseringarna utfaller till deras fördel, så att affärerna hamnar i Sverige snarare än i Tyskland, säger Lina Galow.

  Roger Berggren.

  “Självklart att vara med”
  En som har erfarenhet av att ställa ut på IAA Transportation är Roger Berggren, styrelseordförande för Leax Group.
  – Ja, jag har varit med på alla IAA för tunga fordon sedan 2008. Även om den bara går vartannat år så har det ju hunnit bli några stycken.
  För Leax är det självklart att vara med.
  – Som leverantörer till den tunga fordonsindustrin är det den absolut viktigaste mässan. En avgörande mötesplats, både för att träffa våra befintliga kunder och för att visa upp oss för nya.
  Så ni kommer till IAA Transportation även i år?
  – Absolut. Så länge som mässan finns kvar är det ett självklart beslut att delta.
  Något tips till den som åker dit för första gången?
  – Missa inte pressdagarna. Det är då alla executives är där, och det är då du har chansen att träffa dem och göra affärer.

   

  Fakta: Var med i FKG:s monter
  I år går IAA Transportation den 17 till den 22 september, plus en obligatorisk pressdag den 16 september. Deadline för intresseanmälan till FKG:s monter är den 16 februari. För anmälan och information, kontakta Lina Galow på lina.galow@fkg.se  +49 160 98 62 7037 eller +46 765 48 60 91. Mer info här.

  Fakta: IAA
  Internationale Automobil-Ausstellung, IAA, med anor från fordonsindustrins barndom på 1800-talet, är en mässa som genomgått några omstöpningar genom åren. Senast ett sådant ansiktslyft inleddes var i slutet på 2010-talet. Efter att IAA 2019 i Frankfurt – där den arrangerats sedan 50-talet – blivit något av ett misslyckande inledde arrangören ett förändringsarbete. 2021 återkom personbilsmässan IAA Cars på ny plats, i München, och under det nya namnet IAA Mobility. Ett år senare var det premiär för det utvecklade konceptet för IAA Commercial Vehicles. Den placerades i Hannover med det nya namnet IAA Transportation. IAA Transportation 2022 hade över 130 000 besökare.