Nyheter från FKG

 • 01 mars, 2021
 • Competence exchange – extern kompetens på deltid

 • FKG har kommit i kontakt med Prospero Acceleration, ett företag som har utvecklat en plattform för delning av kompetens på heltid eller deltid till kostnaden för motsvarande anställd.

  Att hitta rätt kompetens kan vara väldigt knepigt, ännu knepigare kan det vara att finanseria och attrahera den kompetens man behöver. Men detta är ett problem som Prospero Acceleration verkar ha löst med tjänsten Competence Exchange, en plattform för delning av kvalificerad kompetens. Tjänsten vänder sig till företag där man saknar viss kompetens, där konsulter inte är ett alternativ eller där man vill hyra ut egen personal vid överkapacitet eller för att kompetensutveckla.

  De kompetenser som erbjuds är främst inom supply chain, kvalitet, projektledning och produktion & marknad. Här erbjuds en söktjänst och matchning av den kompetens som du som företag kan tänkas behöva. Kompetensen som man får kan arbeta på distans om detta är möjligt.

  Ett av FKGs medlemsföretag – Esskå Metall har använt sig av tjänsten. Tomas Lidbacken (VD) hade inte tidigare bemannat tjänstemän, men efter att ha pratat med Competence exchange tyckte han att det verkade som en intressant grej och bestämde sig för att testa.

  ”Utifrån den situationen som är på marknaden med störningar i materialflödet kände vi att vi behövde stärka denna process under en tid. Personal som Prospero erbjuder var kanske överkvalificerad, men samtidigt såg vi möjligheten att få in en ny syn på vårt dagliga arbete utifrån dennes erfarenheter. Vi har succesivt ökat arbetsuppgifterna då det är en utmaning att fylla tiden vi valt när de finns på distans, samtidigt hoppas vi att deras tidigare anställningar kan hjälpa oss att knyta mer kontakter utanför den vi har idag.”

  FKG tror att denna typen av lösningar är väsentliga för att hålla Sverige konkurrenskraftigt, särskilt i framtiden. Vi behöver hjälpas åt och jobba över gränserna för att få in fräscha tankar och optimera den kompetens som finns i vårt land. Detta är inte bara nyttigt för företaget och individerna – utan för hela samhället.

  Läs gärna mer på Competence Exchanges hemsida och kontakta ansvariga om du är intresserad av att veta mer: https://competenceexchange.com/