Nyheter från FKG

 • 14 oktober, 2021
 • Carpool med Lynk&Co!

 • En av gästerna på årets Stora Leverantörsdag är Alain Visser, VD för det framtidssträvande företaget Lynk&Co. Med konceptet problemfri mobilitet som fokus vill Lynk&Co rita om kartan för affärsmodeller inom fordonsindustrin. Gabriella Virdarson passade på att utforska tjänsten som erbjuds genom att vara med på en carpool tillsammans med Lynk&Co:s Cecilia Hedlund.

  Ordet Carpool betyder egentligen direkt översatt från engelskan ”samåkningsgrupp”, och många tänker kanske på filmen från 1996 eller The late late show med James Corden. Och ja, Lynk&Co:s carpool påminde lite om den sistnämna, men på ett digitalt, coronavänligt sätt.

  ”Jag kopplade upp mig via en länk där det med hjälp av 5 kameror kändes som att jag satt med i bilen” säger Gabriella Virdarson, kommunikatör på FKG. Och det var det som var meningen. Kamerorna var placerade i och utanför bilen i alla riktningar. I förarsätet satt Cecilia Hedlund som berättade om konceptet och företagets visioner, samtidigt som hon tog med Bella på en tur i Göteborg.

  Tjänsten ser ut på olika sätt men det börjar med att du blir medlem i Lynk&Co. Du får själv välja om du vill köpa din bil, ha ett medlemskap på månadsbasis där du har full tillgång till din egen bil eller om du endast vill låna en bil av någon annan när det passar dig. Det finns även liknande tjänster för företag. De som har valt ett medlemskap som innebär full tillgång till sin egen bil kan alltså välja när de vill göra bilen tillgänglig för andra som vill låna den, och på så sätt minska sin egen kostnad! Ett medlemskap kan du när som helst säga upp med en månads uppsägningstid.

  Bilen som Gabriella fick ”åka med i”, är Lynk&Cos första modell och heter enkelt 01. Den är alltså av märket Lynk&Co och är en laddhybrid med en elektrisk räckvidd på så mycket som 69 km – perfekt om man kör mycket i stan.

  När Bella ställde frågan varför man har valt att först satsa på en laddhybrid och inte helelektrisk svarade Cecilia: ”Vi ser att infrastrukturen tyvärr ligger något efter för att kunna satsa på 100% elektriskt. Vi vill att alla ska ha möjlighet att bli medlemmar i vår klubb, och inte vara begränsade av det faktum att det inte finns en laddstation nära till hands. Därför valde vi att börja med en laddhybrid, med möjlighet till både el och traditionsenligt drivmedel”.

  I medlemskapet ingår allt det där jobbiga som man helst vill lägga så lite tid på som möjligt: däckbyte, service (när det är underhållsdags blir ens bil upphämtad av Lynk&Co för att sedan lämnas tillbaka på samma plats när det är klart, denna är schemalagd), hälsokontroll (sköts via molnet och möjliggör en proaktiv planering för underhåll) och det finns också möjlighet att när som helst trycka på en knapp i taket för att få prata direkt med ett serviceteam. Sen att själva bilen är utrustad med allt det där man vill ha är för Lynk&Co en självklarhet.

  ”Mobilitet ska vara enkelt, och vi vill att alla ska ha tillgång till bil på det sätt det passar dem” avslutar Cecilia Hedlund en carpool som visar på professionalism, nytänkande och revolution. Anmäl dig till SLD för att få höra Alain Visser prata mer om hur Lynk&Co tänker kring affärsmodeller och framtid!