Nyheter från FKG

 • 09 oktober, 2019
 • ”Business as usual är inget alternativ”

 • En anda av uppfinningsrikedom måste hela tiden finnas där i bakgrunden för att svensk industri ska hålla takt med tiden och den internationella konkurrensen. Men hur står det till med kreativiteten i landet?

  – Vi är fortfarande ett starkt innovationsland. Men världen rör på sig snabbt, och det behöver vi också göra, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, som är en av talarna vid Stora Leverantörsdagen nästa vecka.

  Fordonsindustrin står inför utmaningar. Handelskriget med USA är en sak. Klimat­omställningen en annan, något som i snabb takt förändrar branschen i grunden. Men Darja Isaksson ser inte bara problem vid horisonten.

  – Sverige har ledande kompetens inom många av de områden som krävs för att ställa om transportsystemet till något hållbart, det ger faktiskt även möjligheter, säger hon.

  Enligt Darja Isaksson rankas vi som nummer två av Global Innovation Index, en hedrande placering.

  – Men ska vi kunna fortsätta att ha den ställningen krävs det att vi klarar av att få till det livslånga lärandet på riktigt, och att vi utvecklar vår samverkan ytterligare.

  Om hon själv fick önska sig något i innovationsväg, då skulle det vara en nationell mobilisering inom just det livslånga lärandet.

  – Ja, på en skala som påverkar hela leverantörskedjor och utvecklar samverkan mellan näringsliv och akademi.

  Hon är en av huvudtalarna talar på Stora Leverantörsdagen. I hennes tal kommer bland annat omställning och att arbeta tillsammans att vara i fokus.

  – Det är paradgrenar för Sverige. Om något land kan använda dagens utmaningar till att både stärka konkurrenskraften och att skapa ett bättre samhälle på vägen, så är det vi.

  Men, säger hon, det kräver att vi väljer att agera.

  – Business as usual är inget alternativ.

  Vad ser du fram emot under SLD?

  – Att få träffa alla de innovativa människor som samlas där. Och jag hoppas på att få ta del av många givande inspel och perspektiv.

  Du har haft jobbet som generaldirektör ett år nu – har jobbet levt upp till dina förväntningar?

  – Ja verkligen. Men mitt fokus ligger på att leverera själv. Jag vill bidra till Sverige genom att utveckla Vinnovas sätt att skapa möjligheter för de innovativa individerna, idéerna och företagen. Det är ju för dem vi finns till.