Nyheter från FKG
- 29 mars, 2023
-
Bryntesson: ”Orimligt att 34 procent går back på sina leveranser”
Den europeiska leverantörsindustrin mår bättre jämfört med de två senaste åren. Det visar en undersökning som McKinsey & Company gjort på uppdrag av FKG:s europeiska paraplyorganisation CLEPA.
– Men lönsamheten fortsätter att vara alldeles för låg i branschen, säger Peter Bryntesson, vd för FKG.Temperaturen för leverantörsindustrin går alltså upp igen, efter pandemin. Den slutsatsen kan man dra av McKinseys & Companys rapport.
I höstas ansåg 70 procent av de tillfrågade företagen att framtidsutsikterna såg dåliga ut, medan bara 9 procent var positiva.
– Nu kan vi se att det har svängt sedan dess.
I den nya rapporten är 35 procent positiva. Även andelen negativa är 35 procent, alltså en halvering sedan i höstas. Och 64 procent av företagen spår att deras omsättning kommer att öka de närmaste 12 månaderna.Bra utveckling för OEM:erna
Men hög omsättning är inte samma sak som bra lönsamhet. Och just lönsamheten är ett problem för leverantörsindustrin.
– Vi kan se i rapporten att 34 procent av företagen går back på sina leveranser.
Samtidigt framgår det att OEM:ernas lönsamhet har en helt annan utvecklingskurva. En som har ökat brant sedan 2020.
Situationen är orimlig, menar Peter Bryntesson.
– Så här kan vi ju inte ha det, att de som tillverkar motsvarande 70 procent av de färdiga fordonen inte tjänar några pengar.
Går det att komma tillrätta med problemet?
– Man måste se över hela leverantörs- och kundprincipen, och hur man får betalt för sina tjänster. Det här är något vi på FKG ska arbeta med under 2023.
Finns det något konkret förslag?
– Svängningarna i råmaterialpriserna är ett av problemen. Ett sätt att komma åt det är att OEM:erna får stå för råmaterialen, och att de betalar sina underleverantörer enbart för förädlingen.
Är det realistiskt?
– Ja, det är absolut genomförbart, vi vet att det förekommer i andra branscher.Mer från rapporten
- Bristen på gas och elektricitet fortsätter att vara en utmaning anser 76 procent, även om det har blivit bättre sedan i höstas (96%). Även klimatet för fraktkostnader, råmaterial, halvledare har blivit bättre, liksom efterfrågan.
- 60 procent anser att deras exponering mot den kinesiska marknaden innebär risker. 29 procent har vidtagit åtgärder för att väga upp för riskerna.
- På den kinesiska marknaden förlorar traditionella OEM:er i marknadsandel till inhemska. Faktorer som får de kinesiska märkena att växa är bland annat snabbare takt i lanseringar, ökade satsningar på forskning och utveckling, prissättning och mer flexibla betalningsvillkor.
- Antalet sammanslagningar och förvärv har stabiliserats efter covidpandemin, men är fortfarande betydlig lägre än före pandemin.
- 60 procent av leverantörerna anser att ESG-faktorer (Environmentals Social Governance) har låg relevans för deras refinansiering.
- 76 procent uppger att de har utmaningar med att rekrytera ingenjörer. Även bland annat mjukvaruutvecklare (38%) tycker de är svårt att få tag på.
- 68 procent tror att bristen på laddinfrastruktur kan hämma övergången till elektrifierade fordon.
-
- 31 maj, 2023
Kort från kansliet v22
- Majoriteten av förra veckan spenderade FKG i Slovakien tillsammans med styrelsen, och alltså wow – vilket gäng, vilken kompetens och...
-
- 24 maj, 2023
”Stark spänning på verkstaden är ingen lek”
- När elbilarna för några år sedan avancerade från att ha varit coola kärror för välbärgade entusiaster till att bli rätt...
-
- 24 maj, 2023
Hållbar affärsutveckling – 2024 blir det en överlevnadsfråga
- Från och med nästa år måste Volvo, Scania och andra större bolag hållbarhetsrapportera hela sin värdekedja tillsammans med sin årsredovisning....
-
- 24 maj, 2023
Gamla bränslen på nytt sätt
- Batterier, bränsleceller och biodrivmedel – det finns en rad olika lösningar för att försöka få ner koldioxidavtrycket från våra fordon....
-
- 24 maj, 2023
EU-kommissionen vill förlänga konkurrensreglering för eftermarknaden
- Inte helt oväntat har EU-kommissionen efter många överväganden lagt fram ett ”robust” förslag till modifierad förordning för fortsatt konkurrens på...