Nyheter från FKG

  • 11 december, 2024
  • Brett arbete med hållbara produkter – men efterfrågan haltar

  • Fordonsindustrins underleverantörer jobbar på med att ta fram hållbara produkter, och för att kunna redovisa komponenternas klimatpåverkan inför kunderna. Till sin hjälp har FKG:s medlemmar bl.a. det så kallade Klimatdatabladet som på ett enkelt och effektivt sätt redovisar CO2-värden med mera.
    Men trots allt arbete i rätt riktning – bland FKG:s medlemmar finns det en utbredd uppfattning om att det går lite trögt att få med OEM:erna på banan med hållbara komponenter.

    Det är mycket fokus på omställning. Hela bilindustrin är besvärad av att bli utpekad som en del av problemet med klimatförändringarna. Något som är extra kännbart för OEM:erna vars varumärken frontar mot konsumenterna.
    I förlängningen blir det även ett bekymmer för underleverantörerna, när OEM:erna sätter press på dem att dra sitt strå till stacken med att hålla nere påverkan.
    – För våra medlemmar har det under många år pågått ett intensivt, innovativt arbete för att få ner branschens koldioxidavtryck, säger Gabriella Virdarson, Communication & Strategy Officer på FKG.

    Gabriella Virdarson

    Lättare med FKG:s klimatdatablad
    Strävandena ger resultat. Klimatavtrycket sjunker drastiskt för en mängd av de produkter som tillverkas bland bilindustrins leverantörer. För att redovisa det har FKG och ett flertal medlemmar och samarbetspartners jobbat tillsammans för att ta fram ett så kallat klimatdatablad. Det har gjort det lättare och billigare att visa upp hur mycket koldioxid produktionen genererar. Det är också ett utmärkt sätt att lära sig mer om hållbarhet och effektivisering av sina processer.
    – Vi har kommit en bit på vägen med mer hållbara produkter. Det finns plötsligt en mängd bra alternativ, men nu får vi höra från våra medlemmar att OEM:erna inte är beredda att betala för dem i tillräckligt stor utsträckning. De väljer många gånger hellre något billigare och sämre, vilket skapar problem för våra medlemmar.
    Att det är segt att få med OEM:erna är dock dock inget skäl att vänta med att börja klimatredovisa.
    – Vi vet att kraven kommer, och att lära sig mer om hållbarhet och hur man implementerar arbetsättet i sin egen verksamhet är något alla borde ha koll på nu, för sin egen konkurrenskrafts skull. Att arbeta med metoden för Klimatdatabladet är ett ypperligt sätt att komma på banan, säger säger Gabriella Virdarson. (Läs mer HÄR).

    Hållbar produkt med flyt
    Ett företag som har erfarenhet av att ta fram hållbara produkter är Absortech med säte i Falkenberg, som även deltagit i FKG:s hållbarhetsgrupp. Företaget jobbar med fuktabsorbenter för emballage och containrar.
    – Grundproblemet är att du ska kunna skicka saker utan att de rostar på vägen, säger Fredrik Lindberg, regionchef med fokus på Norden och Baltikum.
    För att undvika rosten är några parametrar avgörande: fukt, typen av material, temperatur och tiden det tar att skicka sakerna.
    – Ju större variationer i temperaturen, ju fuktigare det är och ju längre tid transporterna tar desto sämre, säger han.
    Enligt honom räcker det att ge sig på en av parametrarna för att slippa problemet.
    – Du kan till exempel skicka så snabbt med flygfrakt att delarna inte hinner rosta.
    Det fungerar dock inte med större volymer, så för att få genomslag gäller det att angripa någon annan av de dåliga faktorerna. En gammal beprövad metod är att rostskydda med olja så att fukten inte kommer åt komponenterna.

    Vägsalt – en lösning
    Sedan finns den så kallade VCI-metoden – Volatile corrosion inhibitor – som är vanligt förekommande. Då appliceras ett förpackningsmaterial som ger ett tillfälligt rostskydd. Det sker via ett ytskikt som när det lämnar sin värd vidhäftar metallen. Baksidan är att metoden drar en hel del oljebaserad plast.
    Absortechs egen lösning är att använda absorbenter baserade på kalciumklorid.
    – Alltså samma typ av salt som används som på vägar, säger han.
    Saltet binder fukten – och omvandlar den med hjälp av stärkelse till en gel så att det inte blir några läckage – och skyddar enligt Fredrik Lindberg komponenterna så bra att ingen inoljning eller mängder med plastmaterial behövs.I Europa är en luftfuktighet på 40 till 50 procent normalt inomhus. Rosten behöver cirka 65 procent för att börja jobba. Men enligt Fredrik Lindberg får de ner luftfuktigheten till under 30 procent med sin teknik.
    – Jämfört med VCI-metoden kan vi minska halten plast med mer än 400 gram per pall, och koldioxidutsläppen med minst 1,2 kilo per pall. Det handlar om en minskning av CO2 från 75 procent och uppåt. Plasten kan vi reducera med 60 procent eller mer, säger han.

    Fredrik Lindberg.

    Vändning för ett år sedan
    Fredrik Lindberg och hans kolleger har jobbat med en studie i ämnet sedan 2018. Och länge tyckte han att det var trögt att få med OEM:erna på att anamma tekniken, som även har en annan USP än att den binder fukt.
    – Den är dessutom mycket billigare än andra metoder, vilket innebär att det inte blir några kompromisser.
    Men förra året började det efter en del kämpande att vända.
    Ett par av OEM:erna började se fördelarna och gick in samarbeten med Absortech.
    Nu ser de stora möjligheter att expandera med stadig tillväxt.
    Knepet för att få genomslag?
    Enligt Fredrik Lindberg var det på ett sätt rätt givet: det handlade helt enkelt att hitta rätt personer internt hos företagen.
    – För vår del var det förpackningsingenjörerna tillsammans med miljö- och hållbarhetsmänniskorna. De blev våra ambassadörer.
    Så du håller inte med om att OEM:erna är ointresserade?
    – Inte i dag. Men för ett år sedan, innan det började lossna för oss … då skulle jag ha varit mer benägen att hålla med.

    Fakta: Fyra tips
    Fredrik Lindbergs bästa tips för att få OEM:er att upptäcka ens produkter:
    • Ha ett väldigt tydligt erbjudande.
    • Fastna inte enbart för vad OEM:erna söker efter. Försök även att hitta egna innovationer som kan skapa positiva förändringar, saker kunderna inte ens tänkt på.
    • Se till att ta fram studier som underbygger fördelen med din produkt.
    • Gör en så kallad green calculation ihop med kunden.


    Fakta: Absortech

    Företaget är grundat 1996 i det halländska samhället Slöinge, mest känt som hemort för Sia glass. I dag har Absortech sitt huvudkontor i Falkenberg där de förutom att driva företaget även har viss produktion. Huvuddelen av de 70 anställda är dock placerade i Shanghai där bolaget har både försäljning och produktion. På huvudkontoret i Falkenberg jobbar 15 personer.
    Omsättningen 2024 taktar mot 200 miljoner.

    Foto: Adobe Stock, redigering och montage av Newsroom