Nyheter från FKG

 • 29 juni, 2020
 • Borgstena var snabba på omställning

 • FKGs medlemsföretag Borgstena utvecklar, producerar och kommersialiserar textilier för bland annat fordonsmiljöer. De är ett av de företag som har sett en nedgång på orders i pandemins spår, med en prognos för långsam återhämtning. Jämfört med förra årets april och maj så har deras försäljning 2020 minskat med över 60%. Borgstena ville inte acceptera detta läget, och valde att handla snabbt. I Portugal tillverkar företaget därför nu engångsmasker till sjukvården, andningsskydd mm. På detta sätt hjälper de inte bara samhället med relevant skyddsutrustning, de behåller arbetstillfällen och ett fortsatt växande företag.

  Borgstena i Portugal kommer i detta projekt investera 3.63 miljoner euro, där 2.9 miljoner kommer ifrån EUs ERDF program. Med detta hoppas man kunna kompetensutveckla sin personal och investera i innovativ teknik och material. Den stora anledningen till omställningen var när man förstod att automotivesektorn i Coronas spår hade långsam återhämtning framför sig, och man ville undvika att minska på jobbtillfällena. Och vilken omställning!

  I juli räknar företaget med att «redan ha en installerad månadskapacitet på 12 000 000 enheter kirurgiska masker, 3 000 000 enheter med FFP-masker, 200 000 enheter återanvändbara masker».

  För närvarande har Borgstenas återanvändbara nivå 2-masker och nivå 2-masker för professionell användning redan godkänts av CITEVE (certifieringslabb). De kirurgiska maskerna av CE-typ IIR är i certifieringsprocessen.

  FKG beundrar och uppmuntrar denna typ av inställning. Med lite tänk utanför boxen kan man komma långt, och hjälpa många människor samtidigt som man hjälper sig själv. Win-Win!