Nyheter från FKG

 • 12 maj, 2021
 • Boel vill öka det strategiska samarbetet kring hållbar produktion

 • Som ny i FKG:s styrelse hoppas Boel Wadman, RISE, kunna bidra genom att utveckla nya projekt, knyta kontakter mellan medlemsföretagen och forskningsvärlden samt bidra till kompetensutveckling och få in fler medlemmar i klustren.

  – Jag brinner för produktionsutveckling i kombination med hållbar produktion och resurseffektivisering samt underhåll som ofta är en lite bortglömd del.

  Boel Wadman, forsknings- och affärsutvecklare på RISE valdes in som ny ledamot i FKG:s styrelse under ordinarie föreningsstämman, på Teams den 14 april. Boel Wadman ersätter Birgitta Öjmertz, även hon på RISE.

  – Det känns jätteroligt och jag ser fram emot att lära känna FKG som organisation och alla dess medlemsföretag samt vara med på möten och resor framöver.
  Boel har disputerat inom materialanalys på Chalmers, och är i dag specialist inom plåtformning och verktygsframtagning.

  Hon har också varit gästforskare inom formningsverktyg för rostfritt stål, i Danmark hos Grundfos, i Sverige hos Outokumpu och i USA vid Ohio State University.

  På RISE IVF har hon haft stor nytta av sin kompetens inom tillverkning. Genom tätt samarbete på plats hos olika företag som deltar i projekten så leder det till ny kunskap och nya kundrelationer.

  – Jag ser det som en stor tillgång att jag varit ute på företag och fått insyn i deras tillverkning och sett hur de arbetar rent praktiskt i sin produktion och med att till exempel utveckla nya material.

  Som övergripande koordinator för de svenska produktionsklustren hoppas hon också kunna öka det strategiska samarbetet kring hållbar produktion, för att stärka konkurrenskraften hos svenska tillverkningsföretag och bidra till innovationer inom tillverkning genom att kombinera idéer och utvecklingsintresse i olika branscher.

  – Jag lägger stor vikt vid att jobba branschöverskridande. Just nu pågår en transformation inom industrin när det gäller digitalisering och automation. Genom att införa detta på ett hållbart och mänskligt sätt kan man kombinera automationsprojekt med kompetensutveckling hos personalen. Därför vill jag gärna få in fler av FKG:s medlemmar i produktionsklustren. Då kan de tidigt få reda på olika intressanta initiativ inom forskningen och ta del av den omvärldsanalys som forskare och andra företag snappat upp. I klustren kan de också vara med och påverka forskningen i en riktning som de själva har nytta av.

  Boel har också ett stort intresse för internationella projekt.

  – Svenska företag ligger långt fram när det gäller hållbarhetsarbete, resurseffektivisering och cirkulära produktionssystem. Där ser jag en möjlighet för oss att vara med och bidra till att globala värdenätverk blir mer hållbara.

  Boel vill gärna få kontakt med fler småföretagare och uppmuntrar alla medlemmar i FKG som är intresserade av att ingå i något av klustren att kontakta henne så slussar hon vidare till rätt grupp.

  Fakta: Boel Wadman.

  Titel: Forsknings- och affärsutvecklare, fokusområdesledare på RISE samt övergripande koordinator för Produktionsklustren.

  Aktuell: Ny i FKG:s styrelse.

  Familj: Man och två vuxna barn.

  Bor: Grimmered i Göteborg.

  Intressen: Matlagning, franskastudier och körsång (numera digitalt).

  Kör: XC60 laddhybrid.

  Mejla: boel.wadman@ri.se