Nyheter från FKG

 • 12 oktober, 2022
 • Benjamin Krieger: ”Vi bidrar gärna till en nyanserad debatt”

 • FKG:s europeiska paraplyorganisation – CLEPA – har fått en ny generalsekreterare. Det handlar om tysken Benjamin Krieger.
  – Det känns både bra och hedrande att få ta över, särskilt i en sådan här omvälvande tid, säger han.

  Benjamin Krieger är inte något helt nytt namn för organisationen. Han har redan hunnit jobba i fyra år på CLEPAs* högkvarter i Bryssel. Huvudsakligen har han ägnat sig åt att leda avdelningen för government affairs, som bevakar och interagerar med lagstiftande organ och myndigheter i Europa.

  Där har han särskilt inriktat sig på standarder kring koldioxidutsläpp och miljöföroreningar.
  I botten är Benjamin Krieger journalist, och han har bland annat en bakgrund som presschef åt den tyske EU-parlamentarikern och liberalen Holger Krahmer.
  Men sedan den 1 september har han alltså tagit över efter Sigrid de Vries, som efter fem år som generalsekreterare för CLEPA gått vidare till fordonstillverkarnas europeiska paraplyorganisation ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles).

  En bransch i förändring
  I sin nya roll har Benjamin Krieger direkt siktat in sig på de stora samtida frågorna för branschen, dilemman som medlemsföretag runt om i Europa brottas med.
  – De står inför speciella utmaningar, säger han och syftar på den pågående transformationen mot digitalisering och klimatneutralitet.
  Paradigmskiften som just nu, på ett olyckligt vis, landat i en mycket oförutsägbar världsekonomi.

  Samtidigt, säger han, är stora förändringar något som leverantörsföretagen då och då råkar ut för, och som de har en viss vana vid att hantera.
  – Att hitta vägar för att omsätta den sortens utmaningar till möjligheter är något som de har i sitt DNA, säger han.
  Och även om personbilens roll i samhället är stadd i förändring – behovet av mobilitet kommer enligt Benjamin Krieger knappast att försvinna.
  – Där bidrar vi gärna till en balanserad debatt, både kring vilka ansvarstaganden som krävs och vilka behov av mobilitet som samhället måste leva upp till, säger han.

  Fotnot: CLEPA ör en akronym för (Comité de Liaison Européen des Fabricants d’Equipements et de Pièces Automobiles).