Nyheter från FKG
- 25 mars, 2020
-
Bättre transparens från OEM efterlyses
Det hade varit bättre om AB Volvo och Scania varit tydliga från början med sina produktionsneddragningar och nedstängningar.
Istället har leverantörerna fått höra det bakvägen, om att Scania planerat att stänga ner i fyra veckor och AB Volvo i sex.
Stefan Ottosson, koncernchef för NordiQ Group, efterlyser en bättre transparens och ärlighet i agerandet från de svenska fordonstillverkarna sida.
– Vi var beredda på att våra kunder skulle kunna få produktionsstörningar, men att stänga helt, fanns inte med på kartan från början. Det nämndes aldrig, utan vi utgick från vad som sades officiellt.
– När vi förra tisdagen fick besked att våra stora kunder skulle stänga ner i två veckor inledde vi fackliga förhandlingar om korttidspermittering, och gick ner till tredagarsvecka. Det var utifrån dessa förutsättningar, berättar Stefan Ottosson.
Plötsligt kom nya besked från både Volvo och Scania, att de skulle stänga sex respektive fyra veckor framför allt till följd av produktionsstörningar i både Italien och Frankrike – Kina var passerat för dem.
Händelseutvecklingen är nu nere på dagsnivå.
– Vi har möten varje dag för att gå igenom situationen. Vi har ett bra utgångsläge, men har nu beslutat att gå in i tredje steget i korttidspermitteringen, berättar Stefan Ottosson.
Som en konsekvens av fabriksstängningarna på kundsidan har NordiQ satt stopp för alla inleveranser. Ett stopp som fortplantar sig ner genom värdekedjan.
– Många av våra leverantörer är småföretagare utan större ekonomiska buffertar. För dem handlar det om liv eller död. Det kan innebära att när allt taktar igång igen så kan de ha gått i konkurs. Vilket då blir ett problem för oss och i förlängningen också för våra kunder.
NordiQ Group har dammat av aktivitetsplanen från krisåren 2008–2009. 30 av dess 50 punkter kan återanvändas idag. Nu arbetar man efter dem.
Enligt Stefan Ottosson hade inte bara öppenhet från OEM:ernas sida varit bra för samarbetet med leverantörsledet. Han hade gärna sett att man hellre taktat ner i produktion istället för att stänga ner helt.
– Vi hade kunnat anpassa oss till 40–50 procents utnyttjande av den normala produktionskapaciteten hos dem och snabbt växlat upp när det behövs. Att starta från noll tar längre tid.
Avslutningsvis understryker Stefan Ottosson hur viktigt det är att de statliga stödåtgärderna fungerar och att de hänger med i tempot, som till exempel permitteringsersättningen från Tillväxtverket. Villkoren ska inte heller vara oöverstigliga för SME-företag – utan alla som är utsatta ska ha en ärlig chans till stöd som gör att de kan driva affärsrörelsen vidare.
-
- 12 mars, 2025
”Sveriges förmågor måste bli en del av EU:s fordonsstrategi”
- Som en del av EU-kommissionens strategiska dialog om det akuta läget i europeisk fordonsindustri, har kommissionen lagt fram en handlingsplan...
-
- 12 mars, 2025
Strategiseminariet: ”Bra med input från branschen”
- Det är den tiden på året när de svenska underleverantörerna till fordonsindustrin slår upp sina kalendrar och gör plats för...
-
- 12 mars, 2025
Svensk säkerhet: ”Vi har viktiga specialkunskaper”
- Säkerhetsläget har förändrats drastiskt på senare år, för att inte tala om de senaste veckorna. I det ständigt pågående arbetet...
-
- 12 mars, 2025
Setterwalls om uthyrningslagen: Dom i Malmö ger indikation
- FKG:s juristpartner Setterwalls Advokatbyrå följer utvecklingen kring den så kallade uthyrningslagen. En stor fråga under 2024 har varit i vilka...
-
- 12 mars, 2025
Startupen Veyra vill modernisera kvalitetsarbetet
- Dagens mjukvarusystem för statistisk kvalitetskontroll inom fordonsindustrin är dyra, föråldrade och komplicerade. Det hävdar SaaS-uppstickaren Veyra som nu utmanar jättarna...