Nyheter från FKG

 • 16 december, 2020
 • Batterirevolutionen återger fordonsindustrins transformering

 • I somras kom boken ”Batterirevolutionen”, skriven av Expressen-medarbetaren Jan-Erik Berggren. Det är en bok som med utgångspunkt från batteriföretaget Northvolt speglar den pågående transformering av den svenska fordonsindustrin. 

  Således är ”Batterirevolutionen” en bok i tiden.

  – Jag gjorde en tv-intervju med Peter Carlsson på våren 2018, och insåg att det skulle passa väldigt bra i tid att skriva en bok om deras satsning för lansering lagom till invigningen av testanläggningen i Västerås, berättar Jan-Erik Berggren.

  Jan-Erik presenterade idén för ett förlag sommaren 2019, satte igång skrivarbetet i oktober förra året. Efter fem månader var manuset klart, då hade han ändå jobbat 40 procent på Expressen under tiden.

  – Utvecklingen går snabbt och jag behövde vara snabb för att vara aktuell, konstaterar han.

  Under sitt skrivande slogs han av hur oerhört svårt det är att säkra en hållbar råvaruförsörjning – batterierna innehåller, som för säkert alla bekant, både kritiska och konfliktrelaterade mineraler.

  – Min resa till Zambia betydde mycket för hur jag ser på de utmaningar som energilagring i batterier betyder. Men också vilka möjligheter vi har. Jag har också insett hur stor och viktig återvinningsbranschen kommer att vara i framtiden, säger han.

  Jan-Eriks personliga slutsatser efter arbetet med boken, är att vi i framtiden behöver en kombination av el, vätgas och även biobränslen. Men också att energilagring i batterier behövs för att balansera elnätet och för att producera klimatvänlig el, till exempel från solceller.

  Vi avslutar intervjun med att fråga Jan-Erik om hur många böcker som hittills är sålda – är det en bestseller?

  – Jag vet inte säkert men det verkar som att många i bil- och elbranschen har läst den. Tyvärr stoppade coronapandemin hela marknadsföringsplanen och jag tror till exempel att den hade fått stor uppmärksamhet i Almedalen i somras, svarar han.

  Batterirevolutionen finns att köpa både analogt i bokhandeln och on-line.