Nyheter från FKG

 • 15 februari, 2023
 • Autoform i Malung ökar trots oroliga tider

 • För FKG-medlemmen Autoform i Malung, som sysslar med vakuumformade plastkomponenter till fordonsindustrin, har året börjat bra.
  Överraskande bra rent av.
  – Ja, vi hade väntat oss en viss avmattning, istället fortsätter vi öka, säger Patric Rangedal, som är marknads- och försäljningschef.

  Det är fullt upp i produktionen strax norr om centrala Malung, där Dalälven sakta rinner förbi. Uppemot 700 000 bagagerumsmattor tillverkas årligen för internationella biltillverkare runt om i Europa. Tillsammans med vindavvisare för tung trafik utgör mattorna Autoforms största fordonsrelaterade produkter.
  – Första kvartalet ser väldigt bra ut för vår del, säger Patric Rangedal.

  Dels har de fått in lite nya affärer. Men de senaste 5–6 åren har Autoform, med undantag för en svacka under covidåret 2020, haft rejäl vind i seglen och kunnat expandera, framför allt genom fördjupade samarbeten med befintliga kunder.
  Däremot är osäkerheten på lite längre sikt stor.
  –  Det är många faktorer som talar för snabba svängningar framöver. Ökande räntor och energipriser samt den skrotade klimatbonusen är några. Samtidigt upplever jag få signaler från marknaden om nedgång. Vi ser ljust på framtiden, men med en viss oro på omvärldsfaktorerna.

  Malung tillhör el område 3 och har därmed sett samma elprisstegring som Stockholm.
  – Visst är det kännbart, men det är ändå inte lika illa som i södra Sverige, säger Patric Rangedal.
  Dessutom drabbar det ju alla led.
  – Råmaterialpriserna gick upp kraftigt 2021 för att sedan stabiliseras på en hög nivå och minska något senaste tiden. Våra leverantörer har också fått ökade kostnader, vilket spiller över på oss. Vår produktion kräver förstås en hel del el, men vi har successivt uppgraderat maskinparken mot mer energisnåla alternativ.

  När det gäller miljö satsade Autoform tidigt på återvinning och alternativa material. Idag sker tillverkningen av 100 % återvinningsbart råmaterial och möjligheten att få biomaterial i bagagerumsmattorna erbjuds alla kunder.

  – Vi har valt att ha stort fokus på miljöfrågor. Förutom att uppfylla de krav som finns har vi haft ett eget intresse av att ligga i frontlinjen. Idag ställer kunderna allt oftare frågor som rör miljö och hållbarhet.

  Under 2021 tog företaget över en del produktion från systerbolaget Andrénplast i Göteborg, vilket krävde en kraftig personalökning. Inte många av de anställda i Västsverige var intresserade av att packa kappsäcken och hänga med de 40 milen norrut.
  – Initialt var vi oroliga för hur det skulle gå. Kompetensförsörjning är ett problem för industrin i stort och vi befinner oss dessutom i glesbygd. Men vi har lyckats bra med våra rekryteringar.
  Företaget gick från ett hundratal anställda till dagens 150.
  – Vi har kunnat locka en del hemvändare tillbaka till hembygden. Samtidigt har vi tagit emot många nysvenskar.
  Ni blev helt enkelt mer internationella på kuppen?
  – Ja, det kan man säga. Det känns positivt att kunna bidra till integrationen, säger Patric Rangedal.

  Autoform har varit FKG-medlem under många år.
  – Medlemskapet betyder att vi som liten aktör kan få hjälp och stöttning mot stora fordonstillverkare. Jag tänker på saker som nyheter, statistik, utbildningar och inte minst dialogen med andra som befinner sig i samma situation som vi, säger Patric Rangedal.

  Fakta/Autoform

  • Grundat 1988.
  • Betydande leverantör av vakuumformade plastkomponenter till fordonsindustrin.
  • Tillverkar bagagerumsmattor, takboxar, profilboxar, förvaringslådor/hyllor och kundspecifika legoprodukter.
  • Samarbetar med gymnasieskolan på orten, där de bland annat bekostat CAD-program för eleverna på teknikprogrammet.
  • Kvalitetscertifierade enligt IATF 16949:2016 och ISO 14001.
  • Ingår i CalixKlippan-gruppen.

  Fakta/Patric Rangedal
  Ålder: ”Fyllde 50 i fjol. Stort firande? Nä, jag är inte mycket för stora kalas.”
  Bor: ”I Malung.”
  Kopplar av med: ”Tid i stugan som ligger vid en sjö här i närheten. I fjol bodde vi där från maj till september – utan el eller rinnande vatten och med utedass. Mobilen laddar jag med solenergi.”
  Lyssnar på: ”Radion.”
  Läser: ”Deckare, gärna svenska.”
  Kör: ”Volvo XC60. Den är jag nöjd med.”