Nyheter från FKG

 • 19 januari, 2022
 • Arvidsjaur laddar för tung testkörning

 • Bländande design och spännande teknik. Jo, men hur väl klarar nya bilmodeller tuffa vinterförhållanden – det ställs på sin spets när kvicksilvret sjunker under minus tio-strecket. Nu satsar företaget Testinfra Sweden AB på en kraftfull station för att ladda tunga testfordon i Arvidsjaur, något som är välkommet enligt biltestföretagens branschorganisationen SPGA.
  – Den region i världen som årligen samlar flest automotive-aktörer borde självklart även vara världens främsta när det gäller laddinfrastruktur. Så är det inte i dag, säger SPGA:s ordförande Robert Granström.

  Trakterna kring Arjeplog och Arvidsjaur har ju länge varit något av ett globalt epicentrum för att sätta bilmodeller på prov i ett djupfryst klimat. Där har sjöar som Hornavan tillräckligt tjock is en försvarlig del av året, vilket skapar perfekta förhållanden för att sjöarna ska kunna bära både personbilar och de olika tunga arbetsfordon som behövs för att ploga upp banor för provkörning.
  Nu har Arvidsjaur kompletterats med en testanläggning för att ladda de tunga elfordon som provkörs i området. Anläggningen drivs av det nystartade bolaget Testinfra Sweden AB och bakom bolaget står aktörer i de svenska biltestföretagens samverkansorganisation SPGA (Swedish Proving Ground Association).

  Bättre laddinfrastruktur behövs
  Enligt SPGA:s ordförande Robert Granström är en bättre laddinfrastruktur något som verkligen behövs i Norrbotten, bland annat eftersom fem till tio procent av de bilar som OEM:erna kommer dit för att testköra rullar ute på vanliga allmänna vägar. Han gläder sig åt den nya anläggningen.
  – Det blir en testbädd för att studera hur ett lokalt elnät påverkas av laddning, säger han
  På plats finns en rejäl laddare från ABB med en kapacitet på 350 kilowatt.
  Enligt Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-mobility, är teknik för att ladda tunga elfordon ett expansivt område.
  – Efterfrågan på ultrasnabb laddning med höga effekter ökar i allt snabbare takt, säger hon.
  Ytterligare en laddstation för tunga testfordon etableras i Kiruna, även den bestyckad med en 350 kilowattsladdare från ABB.

  Öppet för allmänheten – på sikt
  Tanken är nu att skaffa kunskaper om hur samhället ska agera för att klara av de behov som den växande elektromobiliteten kräver och Luleå tekniska universitet (LTU) är en av flera aktörer som intresserar sig för projektet.
  – Vi behöver grunddata kring laddmönster, elkvalitet, störningar med mera för att på sikt kunna släta ut effekttoppar. Vinterregionens höga andel av laddbara fordon i elnätet är därför högintressant, säger Sarah Rönnberg, biträdande professor vid avdelningen för Energivetenskap på LTU.
  Till en början är anläggningen enbart öppen för företag som är i trakterna för att testköra, men på sikt är tanken att den även ska släppa in vanliga lastbilschaffisar som kör elektriskt och behöver fylla på batterierna.