Nyheter från FKG

 • 02 februari, 2023
 • Arbetstillståndprocesser skapar frustration och försvagar konkurrenskraft

 • David Fredriksson.

  – Både vår egen och svensk konkurrenskraft hotas långsiktigt av Migrationsverkets långa handläggningstider för arbetstillstånd.

  Det menar en frustrerad David Fredriksson, vd för FKG-medlemmen CAE Value i Göteborg. Företaget arbetar med produktutveckling och simulering på både inhemsk och global marknad.

  David Fredrikssons frustration har sin upprinnelse i den utdragna processen för den senaste förnyelsen av två medarbetares arbetstillstånd.

  – Vi ansökte om förnyelse i somras, och genom certifieringen som FKG har mot Migrationsverket så ska vi få svar inom 21 dagar. Nu har det gått fem månader utan en enda reaktion från Migrationsverket. I sig går det bra att de jobbar vidare under ansökningsprocessen, men de kan inte lämna Sverige under denna period. Detta sätter dem i en svår situation när de inte kan planera semesterresor eller besöka familj i händelse av dödsfall eller annat oförutsett, förklarar David.

  Han berättar att företaget ofta rekryterat utländska medarbetare med både master- och doktorsgrad från svenska universitet. Det har skett via det snabbspår som finns genom FKG:s certifiering gentemot Migrationsverket. När det har fungerat, så tog det 21 dagar.

  – Snabbspåret är en stor skillnad jämfört med tidigare då det kunde ta upp till tio månader för ett arbetstillstånd. Men nu är vi där igen. Vi lägger krokben på oss själva. Både vi som företag, och hela landet, kan förlora värdefull konkurrenskraft om de fortsätter att hindra oss och andra svenska företag. Om det är lättare att få arbetstillstånd i andra länder, så finns risken att denna kompetens väljer bort Sverige, konstaterar David Fredriksson.

  FKG har med frågan om ”enklare regler för arbetskraftsinvandring” på sin näringspolitiska agenda sedan flera år tillbaka. Samtidigt är organisationen certifierad gentemot Migrationsverket för att kunna erbjuda medlemsföretagen ett snabbspår vid rekrytering av medborgare utanför Norden och EU.

  För att få en bättre bild över nuläget sett till arbetstillståndsprocessen genomför FKG en snabbenkät som skickats ut till medlemsföretagen.

  Till enkäten!