Nyheter från FKG

 • ”Äntligen får vi träffas på riktigt igen”

 • I dag öppnar Elmia Subcontractor och många av FKG:s medlemmar är på plats. En av dem som ser fram emot att träffas fysiskt är Jonas Carlsson, Global Business Manager Automotive på Nolato Silikonteknik.

  – Det känns jättekul att äntligen kunna vara med på en mässa igen och det är väldigt viktigt för oss att få träffa kunder på riktigt, säger han.

  Årets Elmia Subcontractor arrangeras både fysiskt och digitalt vilket skapar nya möjligheter för fler nationella och internationella kontakter.

  – Det blir en hybridmässa med fysisk utställning och med möjlighet att mötas både på plats och digitalt samt ett scenprogram som sänds live från vår studio och streamas ut i mässanläggningen. Om man inte är på plats har man möjlighet att se programmet dagen efter för att kunna ta del av vad som händer på scenen, säger Johanna Bjurevik, mässansvarig.

  Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman inledningstalar om regeringens digitaliseringsstrategi och hur framtiden ser ut för tillverksningsindustrin.

  – Vi har flera intressanta programpunkter kring digitaliseringen som jag hoppas att många tar del av. För att hålla sig konkurrenskraftig är det viktigt man hänger med men tyvärr ser vi att många, framför allt små och medelstora företag känner en viss osäkerhet kring just digitaliseringen. Många tänker att det bara är för de stora drakarna men oftast är det inte så avancerat som man tror. Värt att lyfta är att detta är för alla och det finns hjälp att få och organisationer man kan vända sig till om man behöver stöttning för att komma igång med sitt projekt, säger Johanna Bjurevik.

  Andra teman som får stort utrymme på mässan är Hållbarhet, Kompetens, Samverkan och Smart Industri. Smarta tekniska lösningar presenteras på nya Tech Arena och inspirationsarenan InnoDex visar exempel på bland annat hållbara material och hur de kan användas.

  Programmet bjuder även på nedslag i montrarna med besök hos ett antal utställare.

  – Vi känner på pulsen från mässgolvet och visar exempel på innovationsförmågan inom svensk tillverkningsindustri genom att besöka ett antal utställare.

  Det blir bland annat ett besök i Nolatogruppens monter för att se vad de visar upp på mässan och ta del av deras expertis.

  Nolato Silikonteknik tillverkar material och detaljer i ledande silikongummi, huvudsakligen till företag inom automotive, telecom och aerospace.

  – Vår nisch är EMC-material (Electromagnetic Compatibilty), elektriskt ledande silikonprodukter som skärmar av magnetisk strålning och TIM Material (Thermal Interface Material) som leder bort värme från elektronikkomponenter som annars lätt blir överhettade. Något som krävs i moderna, elektriska och uppkopplade bilar som är fulla med smarta tekniska lösningar. Det kan exempelvis vara infotainmentsystem, radar, kameror, ecu:er med mera som inte ska störas av olika magnetfält. TIM Material används i många applikationer, till exempel för uppladdning, där höga strömflöden skapar oönskad värme i batterier och andra delsystem som strömomvandlare, växelriktare med mera.

  – Vi märker ett ökat intresse för våra produkter och ser verkligen fram emot många spännande och intressanta möten i vår monter med både nya och befintliga kunder, säger Jonas Carlsson.

  Nolato Silikonteknik tar i år ett samlat grepp tillsammans med Nolato Lövepac, Nolato GOTA, Nolato Plastteknik och Nolato Polymer.