Nyheter från FKG

  • 30 mars, 2022
  • ”Anmärkningsvärt ruttet av storföretagen”

  • Det har varit ett par skitår för leverantörsindustrin. Först satte pandemin käppar i hjulet för kunderna inom bilindustrin, vilket fick deras egna verksamheter att börja gå på sparlåga.
    – Nu har vi ett krig, med brist på råvaror, stigande priser och sanktioner som ökar omkostnaderna rejält, säger Fredrik Sidahl.

    Samtidigt fortsätter pandemin att ställa till problem inom leverantörskedjan.
    – Men storföretagen vill inte vara med och kompensera för saker som står utanför leverantörens makt, som globala kriser, säger FKG:s vd Fredrik Sidahl.
    Ett exempel är ett medlemsföretag som köper från Ryssland.
    – Nu, med sanktionerna, har priserna gått upp så mycket att de faktiskt förlorar pengar på varje levererad komponent, säger Fredrik Sidahl.

    Uppförandekoderna verkar bortglömda
    Men deras kund accepterar inte varesig prisökningar eller leveransstörningar. Detta trots det prekära läget, med en situation som leverantören inte kan påverka.
    – Ett absurt läge. Kunden vill inte gå med på att det är en force majeure-situation. Men vi har anlitat juridisk expertis som ska titta på det.
    Han säger att de tidigare undertecknade uppförandekoderna för att klara av pandemin och fordonsindustrins återstart verkar som bortglömda.
    Det var i april 2020 som leverantörerna inom CLEPA och fordonstillverkarna inom ACEA ingick ”Code of conduct in the wiew of covid-19”. De presenterade den för en nöjd EU-kommission som i sin tur lovade att stötta den pressade fordonsindustrin.
    Uppförandekoden handlade dels om att ta industrin genom den aktuella krisen, dels om ett tankesätt om att det efteråt skulle bli vara nödvändigt att möjliggöra en framgångsrik återgång till en hållbar värdekedja. Det skulle kräva samarbete och ett öppet förhållningssätt för att underlätta snabba och effektiva beslut i en anda av solidaritet.
    – Då var det stora och fina ord, men när nu har blivit konkreta problem skjuter de saken ifrån sig istället för att hjälpa till. Det är anmärkningsvärt dåligt, policy washing i sin prydno.

    Skjuter sig i foten
    Han säger att om det fortsätter så här kommer leverantörerna inte att överleva, vilket skulle innebära enorma problem för storföretagen.
    – De skjuter sig praktiskt taget i foten.
    Leverantörsföretagens enda motmedel är att säga upp avtalen, vilket i längden knappast är en särskilt bra lösning för någon av parterna.
    Fredrik Sidahl anser att det måste bli ett slut på oviljan att hjälpa till.
    – Vi är faktiskt mitt uppe i ett storkrig i Europa, som dessutom kommer direkt i anslutning till en pandemi. Uppförandet är anmärkningsvärt ruttet, säger han.