Nyheter från FKG

 • 13 september, 2023
 • Ängsliga tyska OEM på IAA Mobility 2023

 • IAA Mobility 2023 i München, personbilsmässan som blivit mobilitetsmässa, ska summeras. Årets mässa bjöd på 300 världspremiärer, 500 000 besökare, 750 utställare från 38 nationer och hade ett fokus på framtidens mobilitet. En extra krydda var den publika och välbesökta ”Open Space” som fanns inne i staden.

  Omöjligt att bortse från var de många kinesiska elbilstillverkarnas intåg – många stolar var reserverade åt prominenta kineser under öppningsceremonin som leddes av förbundskanslern Olaf Scholz. Men också att de europeiska och framför allt de tyska fordonstillverkarna famlar inför framtiden, enligt FKG:s Peter Bryntessons personliga spaning.
  – En tydlig trend är att ”customer experience” är väldigt viktigt och blir ännu viktigare. Den andra är att tyska OEM, med vanligtvis gott självförtroende, är ganska oroliga inför hur framtidens mobilitet ska se ut och hur de passar in, säger Peter och fortsätter:
  – Personligen tycker jag att de olika konceptfordon som de tyska OEM:erna visade upp var lite underliga på så sätt att de inte hade en ”röd tråd” från de fordon som de producerar idag. Kanske lite krystat!

  Det var andra gången som mässan arrangerades i München sedan flytten från Frankfurt. En förändring till i år var att B2B-delen på Messe München var mer renodlad för professionella besökare och utan konsumentdagar på helgen. Arrangör är VDA, branschföreningen för tyska OEM och leverantörer, vilket återspeglas i att mässan har stort fokus på Tyskland. Förutom att förbundskanslern invigde mässan var även transportminister Volker Wissing och miljöminister Steffi Lemke på plats. Många seminarium var dessutom på tyska.
  – Det är alltid intressesant att följa trenderna. Tydligt är att europeisk fordonsindustri utmanas av såväl Nordamerika som Kina, summerar Peter Bryntesson.

  Positiv feedback från medutställarna om upplägget för FKGs svenska montern lovar gott inför en repris 2025. På FKG:s medlemsmiddag som rundade av första mässdagen deltog drygt 30 personer, en mycket uppskattad aktivitet där nya kontakter knöts.

  Foto: Lina Galow och Gabriella Virdarson