Nyheter från FKG

 • 13 november, 2018
 • Alfdex är årets leverantör

 • Stora Leverantörspriset 2018 gick till avgasreningsföretaget Alfdex.

  – Det känns otroligt upplyftande och inspirerande, säger produktchef Fredrik Lans och kollegan Andreas Schmiterlöw på Alfdex, som mottog priset av FKG:s ordförande Per-Ewe Wendel på Nordens största automotivesammankomst, SLD.

  Avgasreningsföretaget Alfdex i Landskrona tilldelades leverantörsindustrins egen ”Oscar”, Stora Leverantörspriset, för 2018. Det är fjärde gången som branschorganisationen FKG delar ut utmärkelsen och Alfdex var ett av tre företag* som nominerats för sina prestationer under året.

  – Vi var nominerade för tredje året så det är roligt att vi äntligen vann. Det är stimulerande för hela vår organisation och ett bevis på att vi jobbat i rätt riktning, säger Fredrik Lans.

  Alfdex bidrar till en hållbar miljö genom att tillverka centrifugalseparatorer som gör att lastbilar, bussar och terrängfordon världen över kan leva upp till allt högre krav och riktlinjer för utsläpp.

  – Jag tror att det som avgjorde är att vi är inne i en stor internationaliseringsfas där vi sedan ett år tillbaka växer stort i Asien – framförallt på den kinesiska marknaden – tack vare ny lagstiftning kring avgasrening. Vi har nu utvecklat tredje generationens separatorer med en ännu bättre och högre prestanda, säger Fredrik Lans.

  Stora Leverantörspriset tilldelas den individ eller organisation som gynnat leverantörsindustrins utveckling i Sverige. Områden som juryn bedömer är design, entreprenörskap, miljö, internationalisering, samt forskning och utveckling. Tidigare års pristagare är Leax, Susanne Johansson (Texla Sverige) och Semcon.

  Fredrik Sidahl, FKG:s vd och tillika juryordförande kommenterar årets val så här:

  – En handfull tekniker på AlfaLaval och Haldex började sitt arbete 2004. Båda företagen lät teknikerna arbeta mycket självständigt, vilket ledde till ett blomstrande entreprenörskap, inget kunde hejda dem. I dag finns ett företag med cirka 200 anställda som har blivit störst i världen inom vevhusgasrening.

  * = Utöver Alfdex var Smart Eye och CTEK nominerade till Stora Leverantörspriset 2018.

  Juryns motivering:
  ”Med ett enträget entreprenörskap bidrar Alfdex till en bättre miljö genom sin avgasrening, byggd på arvet från AlfaLaval, och som monteras i en halv miljon lastbilar per år – världen över.”