Nyheter från FKG
- 09 juni, 2021
-
Åkarnas verklighet kontra OEM och politik
Standardisering och kompabilitet, samt en politik och lagstiftning som går hand i hand med verkligheten.
Det kommer överst på de svenska åkeriföretagens ”önskelista” för att minska behovet av fossila bränslen i transportnäringen samt för att skapa någon form av långsiktighet för åkarna vid val av fordon. Ett tungt fordon körs 5–8 år i Sverige.
– I första hand måste vi, åkerinäringen, tänka transporteffektivt, menar Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Åkeriföretagen.
Han påpekar att många av dagens drivmedel har sina begränsningar sett till infrastruktur och energieffektivitet visavi transport- och logistiksystemets krav. Det gäller både persontransport, distribution och fjärrtrafik.
– Lek med tanken att vi skulle köra hälften av dagens 65 000 större lastbilar på batteriel. Då krävs kanske fem timmars laddning i taget, vilket i sig går att lösa med ett standardiserat swopsystem som varje dag behöver minst 30 000 laddade utbytesbatterier utöver de som redan sitter på fordonen. Lägg sedan till alla, hundratusentals, batterier som måste laddas och stå på lager hos laddningsstationerna. Då förstår man hur svårt detta är, säger Ulric Långberg.
Även om det är komplext, så går det att finna en plats i transportsystemet för olika teknologier varifrån energin ska komma. Batteriel för citydistribution, gas för repetitiv busstrafik, elslingor för statiska godsflöden och så vidare. Han tycker att Scanias lösning med en demonterbar strömavtagare är intressant, likaså Volvos samarbete med Mercedes-Benz kring vätgasteknologi (där den tyska politiken driver på).
– I begreppet transporteffektivitet ligger även tåglängder och maxvikter. Det är områden som det går att göra jättemycket för att effektiversera transportsystemet. Lägg sedan till en ytterligare höjning av vägstandarden, så har vi kommit långt, menar Ulric Långberg.
Avslutningsvis konstaterar han, att vet åkerinäringen bara vilken spelplan som gäller, så är åkarna rätt snabba på att bestämma sig.
– Så har vi detta med långsiktighet, kommer ni ihåg etanolen som nästan räddade Saab och som genom ”pumplagen” slog ut en stor del av landsbygdsmackarna…
-
- 23 april, 2025
Raka rör när FKG träffar OEM:erna
- Relationen mellan leverantörerna och OEM:erna är stark. Två sidor av samma mynt, och helt och hållet beroende av varandra. Men...
-
- 23 april, 2025
”Vi får nog leva med handelskrigen ett tag”
- Han har haft en lång karriär inom både OEM- och underleverantörsvärlden. Nu, efter att ha lämnat VD-posten för Press Kogyos...
-
- 23 april, 2025
Lämnar FKG:s styrelse: ”Dags att släppa in någon annan”
- Hallå där Christina Holgerson, EVP, Corporate Responsibility and Group HR på VBG Group. Du lämnade nyligen ditt uppdrag som ledamot...
-
- 23 april, 2025
Så navigerar du runt handelshindren – expertens bästa tips
- “Tariffs”, det vill säga tullar och tullsatser är på mångas läppar just nu. Favorituttryck för USA:s president, men också ett...
-
- 09 april, 2025
Intensivt lobbyarbete för leverantörsindustrins villkor
- Det är tuffa tider för europeisk fordonsindustri. Förlorad innovations- och konkurrenskraft tillsammans med USA:s biltullar skapar en utmanande cocktail för...