Nyheter från FKG

  • 25 september, 2024
  • AI-förordningen träder i kraft: Vad den innebär och hur du förbereder ditt företag

  •  

    AI-FÖRORDNINGEN: EN NY ERA FÖR SÄKER OCH ETISK AI INOM EU

    Förordningen om artificiell intelligens (”AI”) har nu formellt trätt i kraft inom EU och markerar en ny era för säker och etisk AI inom EU. För företag som arbetar med AI-teknologi är det avgörande att förstå och anpassa sig till de nya kraven för att undvika framtida problem och säkerställa en smidig övergång.

    Förordningen ställer krav på att AI-system ska vara säkra, transparenta och etiska. De specifika kraven och reglerna börjar gälla från och med den 2 februari 2025 och kommer att implementeras successivt därefter. Detta innebär att företag har en övergångsperiod för att anpassa sina system och processer till de nya reglerna. AI-förordningen påverkar många branscher, inklusive fordonsindustrin.

    AI-förordningen reglerar AI-system baserat på deras risknivå, som delas in i fyra riskkategorier: låg, begränsad, hög och oacceptabel (förbjuden) risk. Förordningen fokuserar främst på AI-system som klassificeras som “hög risk”. Ett högrisk-AI-system kan till exempel beskrivas som en säkerhetskomponent i en produkt eller en produkt i sig och som har potential att orsaka betydande skada på hälsa, säkerhet eller grundläggande rättigheter. För dessa system ställer förordningen specifika krav.

    VILKA FÖRETAG PÅVERKAS AV AI-FÖRORDNINGEN?

    Företag som bland annat utvecklar, tillverkar eller distribuerar bildelar med inbyggd AI-teknik träffas av AI-förordningen. Exempel på AI-system som kan omfattas är:

    • Sensorer och Kamerasystem: AI-drivna sensorer och kameror som används för att förbättra fordonssäkerhet och autonom körning.
    • Förarassistanssystem: System som använder AI för att erbjuda funktioner som automatisk nödbromsning, filhållningsassistans och adaptiv farthållare.
    • Fordonsdiagnostik och underhåll: Används för att övervaka och diagnostisera fordonets tillstånd i realtid, inklusive identifiering av potentiella fel och underhållsbehov.

    VAD INNEBÄR AI-FÖRORDNINGEN FÖR DE FÖRETAG SOM OMFATTAS?

    Leverantörer av högrisk-AI-system måste uppfylla en rad tekniska och organisatoriska krav. Exempelvis måste de ha ett riskhanteringssystem på plats, använda högkvalitativa datasätt, och upprätta noggrann teknisk dokumentation. AI-systemet ska även registreras, ett kvalitetsstyrningssystem införas, och systemet måste genomgå konformitetsbedömning samt säkerställas med mänsklig kontroll.

    Utöver dessa krav har leverantörer också operativa och administrativa skyldigheter för att garantera att kraven uppfylls. Exempel på sådana skyldigheter kan vara att säkerställa överensstämmelse med de tekniska och organisatoriska kraven, märka och dokumentera AI-systemet, anbringa CE-märkning samt spara loggar.

    SÅ FÖRBEREDER NI ERT FÖRETAG FÖR AI-FÖRORDNINGEN

    För att vara väl förberedda på EU:s AI-förordning bör följande åtgärder vidtas:

    • Utvärdera om era AI-system faller inom AI-förordningens omfattning.
    • Genomför en riskbedömning och kategorisera era AI-system enligt de fyra risknivåerna: låg, begränsad, hög och oacceptabel risk.
    • Inför styrnings- och kontrollmekanismer för att säkerställa att AI-systemen uppfyller tekniska och organisatoriska krav. Utveckla en plan som inkluderar ansvarsramar, riskhantering, kvalitetskontroller, övervakning och dokumentation, så att allt är på plats när förordningens bestämmelser börja gälla.

    HUR SETTERWALLS KAN FÖRENKLA ER EFTERLEVNAD AV AI-FÖRORDNINGEN

    Setterwalls erbjuder rådgivning för att säkerställa att ni uppfyller kraven och skyldigheterna som uppställs i AI-förordningen. Vi hjälper er att förstå och implementera de nödvändiga förändringarna på ett smidigt och effektivt sätt. Kontakta oss för att få hjälp med att navigera de nya reglerna och implementera nödvändiga förändringar.