Nyheter från FKG

 • 04 oktober, 2023
 • AGES vd spanar efter affärsmodeller med ambitioner

 • En av höjdpunkterna på SLD är när Stora Leverantörspriset delas ut. 2022 var det AGES Industri som tog hem prisplaketten.
  – Fantastiskt roligt, säger Anders Magnusson, vd för AGES industri.

  I år sitter Anders Magnusson själv i juryn för priset, och han har klart för sig vad han skulle vilja se hos den som vill ha hans röst.
  – Jag kommer att hålla utkik efter någon som inte bara har ambitioner, utan även gör konkreta saker. Någon som har byggt in sina ambitioner i sin affärsmodell.
  Förutom äran ger priset eko bland samarbetspartners i allmänhet, och investerare i synnerhet. Det var något Anders Magnusson noterade förra året.
  –  Jag ska uttrycka det så här … ett noterat bolag som AGES håller investerarna koll på hela tiden. De uppmärksammar vad som händer.
  De noterade att ni vann?
  – Ja, både investerare och finansiärer, och även andra, hörde av sig och gratulerade.

  Hög beläggning
  AGES, med 500 anställda och 1,5 miljarder i omsättning, jobbar med skärande bearbetning och pressgjutning i aluminium. De har även en verktygsenhet som tillverkar verktyg för pressgjutning. Koncernen har sex produktionsenheter i Sverige och en i Ningbo i Kina, och enligt Anders Magnusson går det bra för bolaget.
  – Orderboken är fortfarande stor och vi har hög beläggning i våra enheter.
   Vad har hänt inom ert arbete med CO2-reduktion?
  – Sedan ett antal år köper vi enbart förnybar energi. Nu har vi investerat i en solpark som startar produktion under hösten, vilket innebär att vi kan tillföra motsvarande 20 procent av vår förbrukning till systemet.
  Vilka förväntningar har du på årets SLD?
  – Dels skall det bli intressant att lyssna på talarna, dels ser jag fram emot att träffa kollegor och diskutera konjunkturen och utmaningarna kring bland annat inflation och ökade räntekostnader.

  Fakta: Stora Leverantörspriset
  Stora Leverantörspriset delas ut under SLD 2023, den 12 oktober. Priset – kallat branschens mest prestigefyllda utmärkelse – har under åren vuxit sig väldigt starkt. Det ges till en individ eller organisation som gynnat branschens utveckling i Sverige. Områden som juryn bedömer är design, entreprenörskap, miljö, internationalisering samt forskning och utveckling.

  Fakta: FKG:s prismotivering 2022
  ”Hållbarhet och att värna om klimatet är en av nutidens viktigaste egenskaper, inte bara inom fordonsindustrin utan för alla, överallt. Här är AGES Industri AB en ledstjärna som med stor entusiasm, vilja och drivkraft har visat att ingenting är omöjligt. AGES har visat att man som komponentleverantör för stål och aluminium kraftigt kan få ned sitt CO2-avtryck på bara några år. Detta är en konkurrensfördel som AGES också villigt delar med sig av, i sitt aktiva arbete med att sprida kunskapen om hur man som SME-bolag i vår industri kan göra samma resa. Att vara en av Sveriges ledande inom hållbarhetsarbete och samtidigt aktivt arbeta för att Sverige AB ska gå i samma fotspår, är en förebild som belönas med Stora Leverantörspriset”.