Nyheter från FKG

  • 14 september, 2022
  • Advokaten om råvarupriser, avtal och force majeure

  • För den som behöver råvaror eller energi för sin produktion har de senast åren varit en kräftgång. Situationen har blivit ohållbar för många leverantörer när kostnaderna skenat, men vilka möjligheter finns det att ändra i ett avtal och få betalt för ökade priser?  
    – En komplex fråga, säger Kenneth Nilsson på Setterwalls advokatbyrå. 

    Först kraschade försörjningskedjor under pandemin, sedan krig i Ukraina och kraftiga prishöjningar på både energi och råvaror. Den som har skrivit ett avtal om att leverera – med beräkningar utifrån en viss prisnivå – och som får se kostnaderna rusa, hamnar i ett tufft läge. Det som skulle bli ett lönsamt projekt kan bli till en förlustaffär när marginalerna raderas ut.

    Granska avtalet
    – Det första du ska göra är att tala med din kund om situationen, säger advokaten och affärsjuristen Kenneth Nilsson.
    Därefter är det dags att ta en titt på avtalet.
    – Ibland finns det med prisjusteringsklausuler som berättar för vad, och i så fall hur man får ändra priset. Historiskt har det som regel handlat om kostnader för råvaror eller valuta. Energi har tidigare inte varit så vanligt vad jag vet, där har det gått att utgå från ganska stabila priser.
    När det gäller en hel del annat kan en leverantör se över sina produktionskostnader, och kanske vända sig till en annan underleverantör för att spara pengar.
    – Går inte det behöver man fundera över andra lösningar.

    Allmänna prishöjningar är inget force majeure
    Samtidigt, säger han, är ökade kostnader ett problem som just nu drabbar alla. Konkurrenterna hamnar i samma läge, och på längre sikt finns det ingen större vinst för din kund om du inte får förutsättningar att leverera.
    Force majeure då? Nej, det är svårt att hänvisa i ett sådant här läge enligt Kennet Nilsson.
    – Det ska till en hel del innan allmänna prishöjningar hamnar inom ramen för det.
    Han nämner jordbävningar, invasioner eller andra omfattande katastrofer, om de exempelvis förhindrar en leverans. Men i slutändan hänger det ändå på vad som står i avtalet.
    – Utgångspunkten är att det måste finnas en klausul som reglerar det.

    En engelsk klausul
    I engelska avtal, eller sådana som har inspirerats av dem, kan det enligt Kenneth Nilsson, finnas en variant av klausul om så kallat hardship. Omöjlighet på svenska. Alltså svårigheter som gör det omöjligt att prestera – saker som inte gick att förutse och som en leverantör inte bör bära ansvaret för.
    – I vissa avtal kan det befria från normala förpliktelser.
    Något som har varit föremål för debatt på sistone är så kallad ekonomisk force majeure. I korthet innebär det att om den allmänna prisstegringen blir riktigt stor kan det eventuellt gå att justera priset, även utan en särskild klausul i avtalet.
    Ekonomisk force majeure finns beskriven som en svensk rättsprincip, men är enligt Kenneth Nilsson till för riktigt extrema situationer.
    – Och eftersom det händer så sällan finns det inte heller någon omfattande praxis att luta sig mot.
    Ett fält som är öppet för argumentation och diskussion, helt enkelt.
    Men en sak är klar – det räcker knappast med att hänvisa till att ett åtagande går med förlust.
    – Det ska vara situationer där verksamheten mer eller mindre är på väg att gå under, av orsaker som ingen hade räknat med när avtalet gjordes.

    Invasion av zombier
    Samtidigt är det ju en praktisk fråga även för kunderna. De vinner inte på om deras leverantör går i konkurs om konkurrenterna har samma produktionskostnader.
    – Priserna kommer ju att vara höga även för andra, alla sitter i samma båt.
    Allt kokar ner till att det gäller att vara noggrann när vid avtalsskrivning, och att vara allmänt kunnig i att göra affärer. Att bara beklaga sig över dålig lönsamhet är ingen större poäng
    – Systemet bygger på att du gör kommersiella överväganden kring vinst och förlust. Ibland lägger du dig lågt med bedömningen att det kommer att löna sig. Att vara affärsman är att ta risker som du inte enkelt kan lasta över på andra.
    Vilket är ditt bästa tips?
    – Som sagt, var noggrann när du skriver kontrakt. Det kan ändå bli fel, därför att förutsättningar ändrar sig. Men det är ändå det bästa du kan göra. Och om du kan, försök att ta höjd för osäkerheter som du inte är beredd att hantera.
    Vad är det mest extrema du har sett i ett kontrakt?
    – Det var ett amerikanskt företag som hade med en klausul om intergalaktisk invasion av zombier som exempel på force majeure.
    Med en viss humor?
    – Ja, förmodligen. Men det var i alla fall med.

    Inköpsrelaterade kostnadsminskningar står högt på FKG-medlemmarnas agenda och för att kunna möta allt mer utmanande kostnads- och produktivitetskrav är tillgång till information om utveckling av råmaterialkostnader en nödvändighet.
    – Därför har vi har valt att investera i ett samarbete med Triathlon/ISEA, som sedan 2012 har distribuerat råmaterialrapporten Raw Material Watch kvartalsvis. Rapporten innefattar såväl historisk data som framtidsutsikter från trovärdiga institutioner. Den 30 september har vi en öppen presentation, välkommen att delta, hälsar FKG:s Gabriella Virdrarson.