Nyheter från FKG

 • 27 oktober, 2021
 • Adigo hjälper sina kunder med elektrifiering

 • Peter Blom, KAM på Adigo.

  Adigo levererar systemlösningar när det gäller elmotorer och elektrisk framdrivning. De har bland annat varit med och utvecklat elektriska gokartar åt sin kund Caroli Motor.

  – Vi blev involverade i ett tidigt skede och vi har testat och tagit fram en anpassad motor och motorstyrning som klarar den belastning som blir på en gokart för uthyrningsbanor.

  Adigo är medlemmar i FKG och har sitt huvudkontor i Mölndal. Företaget består av ett team specialister inom elektromekaniska lösningar som HMI-komponenter, elektriska AC- och DC-motorer, växellådor, AC-kompressorer och motorstyrelektronik med mera.

  Utvecklingen inom tekniken för elektrisk framdrivning är snabb och Adigo har ett omfattande samarbete med marknadsledande tillverkare i både Europa och USA för att kunna tillhandahålla ett brett utbud av produkter. De söker också ständigt nya leverantörer för att kunna fortsätta växa och utvecklas.

  – Vi hjälper våra kunder igenom elektrifieringsprocessen. De vill få bort avgaser och förbränningsmotorer från sina produkter och vi ser till att de får samma funktion ersatt med el. Vi tar fram elektriska system och kan leverera unika, anpassade lösningar för varje enskild kund. Kraven ökar hela tiden med allt fler applikationer med batteripaket och laddinfrastruktur till CAN kommunikation och avläsning på distans (IOT). Det handlar mycket om att hitta produkter som är optimerade för applikationen, säger Peter Blom, KAM på Adigo.

  Detta har resulterat i en stor kundbas inom områden som medicinteknik, materialhantering, kommersiella fordon,arbetsmaskiner för till exempel gruvdrift, vägarbeten och skogsbruk. Kunderna består av både små och medelstora företag upp till giganter som Volvo lastvagnar och Siemens medical med extremt höga kvalitets- och miljökrav.

  – Vårt jobb är att förstå våra kunders affärsidé och deras produktlivscykel. Samtidigt som vi gör detta måste vi också ta hänsyn till alla deras behov och krav samt eventuella lagkrav.

  När det gäller samarbetet med Caroli Motor krävdes en anpassad borstlös IPM motor för att tåla den höga belastningen på en hyrgokart. Detta resulterade i en kompakt, flexibel motor med hög effektivitet, låg vikt och med en lång livscykel.

  – Vi levererar elmotorer för framdrift och motorstyrningar men också en del kringutrustning som nödstopp, reläer och kablage.

  Uthyrningsgokarts utsätts för ett hårt slitage och genom en elektrisk motor kan man få ner antalet delar som slits och det blir ett mindre behov av service och reservdelar.

  – En annan fördel är att det finns möjlighet att koppla upp fordonen digitalt och via övervakning till exempel styra hastigheten elektroniskt och sänka farten vid behov. Det går också att ställa fordonen exakt lika vid en tävling, något som är omöjligt med en förbränningsmotor. Men den största vinsten är så klart att få en tystare miljö utan avgaser, säger Peter Blom.

  Caroli Motor har sedan 1992 tillverkat gokartar för uthyrningsbanor över hela världen men har sin största marknad i Norden. Redan 2004 levererades de första eldrivna gokartarna från Caroli Motor, och de är det enda svenska företaget som tillverkar dem.

  – Adigo har hjälpt oss att lyfta vår elektriska gokart till att nu vara ledande i branschen. Tillsammans har vi skapat en gokart som uppfyller de parametrar användarna söker: Tyst och snabb, låg vikt, lång räckvidd och framförallt driftsäker, säger Viktor Osberg på Caroli Motor.

  I dag finns det närmare 100 gokartbanor i Sverige, varav cirka 30 är inomhus. Caroli Motor täcker över 70 procent av alla elektriska gokartbanor i Sverige och 60 procent av alla elektriska gokartbanor i Danmark, Norge och Sverige tillsammans.

  Caroli Motor ägs av Joakim Ward som själv haft en lång karriär inom karting och nu driver ett framgångsrikt racingteam på internationell nivå. Joakim körde gokart samtidigt som den sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher.

  Fakta: Adigo grundades redan på 1970-talet och sedan 2006 ingår Adigo i Addtech AB, ett svenskt börsnoterat teknikföretag. De säljer och utvecklar högteknologiska produkter och lösningar till kunder inom infrastruktur- och tillverkningssektorn i över 20 länder.