Nyheter från FKG

 • 30 augusti, 2023
 • AC Floby accelererar in i omställningen

 • Omställningen till elbilstillverkning är något som många i branschen kämpar med. För FKG-medlemmen AC Floby, med säte ett par mil väster om Falköping, har den senaste tiden inneburit ett stort kliv i den riktningen: en stororder på elmotorer från Volvo Cars.
  – En förflyttning av det här slaget har varit min vision ända sedan jag började här för två och ett halvt år sedan, säger vd:n Magnus Prim.

  Egentligen skulle jobbet ha hamnat hos Geely-bolaget Aurobay i Skövde. Men genom ett skifte där Volvo i Skövde tog över tillverkningen av lastbilsnav från AC Floby hamnade istället tillverkningen av nästa generations elmotorer – generation 3 – hos Magnus Prim och hans kolleger. Och det handlar om rejäla volymer.
  – Ja, ett par hundra tusen per år. De allra flesta av dem kommer att levereras till Volvo Cars fabrik i Torslanda, säger han.
  En del av bakgrunden till affären är att AC Floby är helägt av Volvo Cars. Men enligt Magnus Prim innebär det inte automatiskt någon gräddfil för dem vare sig när det gäller priser eller betaltider.
  – Nej, det har aldrig funkat så. Vi måste jobba med priser och försäljning som alla andra.

  Omskolning av medarbetare
  Om de kommer att behöva nyanställa för att klara produktionen av alla elmotorerna tycker han är för tidigt att uttala sig om.
  – Eftersom vi blev av med tillverkningen av lastbilsnav har vi upp mot 200 medarbetare som behöver skolas in i nya arbetsuppgifter, vi får ta hand om den saken först.
  AC Floby är annars mest förknippade med tillverkning av bromsskivor och vevstakar till personbilar samt nav till lastbilar.
  Även när det gäller bromsskivor sker en anpassning till elbilsmarknaden. I en elbil används bromsenergin för att generera ny elektrisk energi tillbaka till bilens batteri vilket innebär att bromsskivorna inte slits på samma sätt, å andra sidan ökar risken för rost.
  – Den nya generationens bromsskivor behöver därför ett starkare korrosionsskydd.
  Blir elmotor-affären även bra affärsmässigt, eller skulle ni ha behållit naven?
  – Ha, ha, det kan man alltid spekulera i. Jag vill inte gå in på det i detalj, men jag kan säga att omställningen mot eldrift helt klart är ett steg i rätt riktning för både AC Floby och kommunen. Jag är rätt engagerad i hur det går även för den här bygden också, och även ur det perspektivet känns det riktigt bra.

  Fakta: AC Floby
  Företaget grundades 1957 och har sitt säte i Floby utanför Falköping. AC Floby är i dag helägt av Volvo Cars. De har 430 anställda och omsätter cirka 2,6 miljarder.