Bli Medlem Information

FKG är branschorganisationen för Skandinaviens leverantörer till fordonsindustrin.

Som medlem i FKG får du tillgång till en mötesplats och en organisation som ger dig en röst i det offentliga samtalet samt sköter myndighetskontakter. Kort och gott – driver dina frågor.

Dessutom erbjuder FKG så mycket mer för dig som medlem:

 • Unik branschinformation och djupanalyser
 • Möjlighet i att delta i export- och marknadsfrämjande aktiviteter som Go Global och mässdeltagande på internationella mässor
 • Branschseminarier och -föredrag – från generella sammankomster som Stora Leverantörsdagen till nischade specialistföredrag om t ex extern finansiering
 • Juridisk rådgivning, fria 30 minuter, samt tillgång till avtalsriktlinjer
 • Veckomail/nyhetsbrev, med senaste nytt från FKG
 • Access till Skandinaviens största branschregister över leverantörer
 • Möjlighet att delta i FKG:s olika branschundersökningar
 • Kontakter i branschen, nätverk
 • Delta i FKGs nätverk ”kvinnan i Leverantörsindustrins” nätverksträffar och resor
 • Som medlem i FKG äger du rätten att söka medel ut FFI programmet,  Fordonsstrategisk Forskning och Innovation
 • Våra experter hjälper dig med alla frågor och ger stöd när du ska söka utvecklingsbidrag

Således finns det stora mervärden i ett FKG-medlemskap. Den nytta som FKG levererar åt sina medlemmar känner du säkert till från både media och branschprat. Vi är kort och gott ett affärsstöd för din verksamhet.

Som branschorganisation är FKG öppen för alla företag som har en affärsrelation med fordonsindustrin i stort. I vår organisation finns allt från globala aktörer inom komponenttillverkning till små teknikkonsultföretag.

Vad får man som medlem i FKG?

FKG har tre övergripande områden som vi arbetar extra hårt med för att våra medlemmar ska få de bästa förutsättningarna för att utvecklas.

-Vi agerar aktivt språkrör gentemot industri, politiker, myndigheter och media.

-Vi arbetar mycket med att skapa mötesplatser för möjligheten att stärka relationer och få en chans till tillväxt.

-Vi anordnar kontinuerligt seminarier, kurser och konferenser i aktuella ämnen för att våra medlemmar ska ha en möjlighet att vara ständigt uppdaterade på vad som krävs för ett lyckat företagande i dagsläget. Ni hittar de aktuella eventen under fliken ”Aktuellt”-> ”Aktiviteter”

Men det är så mycket mer än det som ingår i ett medlemskap.

En väldigt uppskattad förmån är att du som medlem är välkommen att delta på våra Go Global resor. Go Global är vårt eget namn för delegationsresa och på dessa besöker vi länder och företag som är intressanta för eventuell etablering eller samarbete. Dessa resor har under åren gått till bl.a. Brasilien, Kina, Ryssland, USA och Mexiko.

En annan export- och marknadsfrämjande aktivitet vi kan bistå med är mässdeltagande på både nationella och internationella mässor. Vi arrangerar samlingsmonter i bl.a. Tyskland och flaggar för långt fler mässor runt om i världen under våra aktiviteter. Kort sagt, om du vill ha information om denna typen av event vet du vart du kan vända dig.

Som medlem i FKG får du 30 minuters fri juridisk rådgivning från antingen Setterwalls advokatbyrå eller Avdokatfirman Wåhlin. Bara säg till oss så hjälper vi dig med vem du ska vända dig till för bäst specialiserad hjälp på just ditt problemområde.

FKG jobbar tätt ihop med Vinnova och deras FFI Program (Fordonsstrategisk Forskning och Innovation). Detta är ett samarbete mellan staten och fordonsindustrin som finansierar forskning, innovation och utveckling med fokus på klimat, miljö och säkerhet. FFI finansierar forsknings- och utvecklingsverksamhet för cirka en miljard kronor per år varav den statliga finansieringen utgör ungefär hälften av detta. Du som medlem har rätt att söka medel från FFI, och vi på FKG hjälper dig genom processen – Från idé till ansökan.

FKG driver sedan 2015 nätverket ”Kvinnan i Leverantörsindustrin” – ett mycket uppskattat och uppmärksammat nätverk för kvinnor i ledande positioner i fordonsbranschen. Medlemmar i FKG är varmt välkomna att delta på dessa nätverksträffar och resor. Vi tror och hoppas att denna typen av nätverk är en liten kraft för att antalet kvinnor i dessa positioner enligt vår Vägvisare ökar. Vägvisaren är FKGs egna branschbarometer och är en av många undersökningar som du som medlem har möjlighet att delta i och ta del av.

Som medlem har du även tillgång till en stor mängd unika analyser, rapporter och annan information på vår hemsida, där vi samlar allt som vi anser är av relevans för dig. Du har också tillgång till ett mer omfattande branschsök – den enda sökmotorn för underleverantörer i fordonsbranschen, för möjligheten att enkelt hitta kontaktuppgifter till ett intressant företag eller en intressant gren inom industrin. Här får du även möjlighet att sätta ihop en attraktiv profil med information, logga mm. Logga bara in med de inloggningsuppgifter du får när vi har bekräftat din medlemsansökan så öppnas en större värld på vår hemsida.

En annan högt uppskattad medlemsförmån är våra veckobrev som sammanfattar veckan i branschen, vad som är på gång hos FKG och generellt inom industrin. Ange bara alla de mailadresser på ert företag som ni önskar få registrerade så kommer ni varje vecka få en väldigt intressant fredagsläsning. Ca 6-8 gånger per år så skickar vi även ut vårt nyhetsbrev, där ni kan läsa lite längre texter angående den gångna månaden.

Vi finns även till hands för mer praktiska saker – om ni vill ha ett miljöbyte för dagens möte har vi två mindre konferenslokaler på Lindholmen i Göteborg. Om du behöver en arbetsplats för dagen så har vi ett skrivbord ledigt på kansliet – du som medlem är alltid välkommen!

För att lättare hålla dig uppdaterad om vad som händer så är du som medlem varmt välkommen att gå med i vår Linkedingrupp – en digital mötesplats där medlemmar och andra relevanta personer från fordonsindustrin träffas, diskuterar och upptäcker tillsammans. Denna grupp uppdateras kontinuerligt med information om vad som händer på FKG och vilka seminarier vi rekommenderar för att ni som medlemmar ska vara förberedda på framtiden.

Vi är tre personer som arbetar för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt medlemskap i FKG. Tveka aldrig att kontakta oss om det är något du funderar över eller om du bara vill prata allmänt om industrin – vi är bara ett telefonsamtal bort. Vi besöker även gärna er för att kika på hur ni jobbar, ge er de bästa förutsättningarna för framtiden och agera bollplank för nya idéer.

Serviceavgifter i FKG

Stadgar i föreningen Fordonskomponentgruppen